Članak

I delegacija RS-a u Srbiji: 20 godina od NATO bombardovanja

Nizom komemorativnih manifestacija danas će biti obilježena dvije decenije od početka napada NATO-a na SR Jugoslaviju

(Patria) - Nizom komemorativnih manifestacija danas će biti obilježena dvije decenije od početka napada NATO-a na SR Jugoslaviju, odnosno Srbiju, 24. marta 1999. godine. Dan sjećanja na stradale u napadima bit će obilježen u Nišu u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, predstavnika vojske, crkve, diplomatskog zbora i građana, prenosi Tanjug. 

Konkretan povod za početak bombardiranja bilo je ubistvo 45 kosovskih Albanaca, mještana sela Račak, 15. januara 1999. godine. Nakon što je Skupština Srbije potvrdila da ne prihvata odluku o stranim snagama na svom teritoriju i predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rješenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. godine u 19.45 sati počeo vazdušnme udare po naredbi tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Javijera Solane, a vlada u Beogradu iste noći je proglasila ratno stanje.

Delegacija Vlade Republike Srpske, entiteta u BiH, danas će također biti u Nišu i prisustvovati navedenoj akademiji. Bombardovanje SRJ trajalo je od 24. marta do 1. juna 1999. godine. To je bilo drugo važnije vojno uplitanje NATO-a na prostoru bivše Jugoslavije nakon bombardovanja položaja snaga vojske bosanskih Srba oko Sarajeva i u dijelovima Bosne i Hercegovine koji su bili pod okupacijom srpskih snaga, u operaciji "Namjerna sila" 1995. godine.

Akcija NATO-a je okončana nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova.

#Region