Članak

Svjedok Tužilaštva ponovio: Nisam bio u akciji na Čemernom!

Svjedok I je kazao da nije ni bio u akciji na Čemernom u junu

SARAJEVO, (Patria) - Unakrsnim ispitivanjem zaštićenog svjedoka 'I' Tužilaštva BiH danas je pred Sudom BiH nastavljen proces u slučaju Džemal Hadžić i drugi, a u vezi napada na Čemerno, gdje su bile smještene četiri haubice VRS-a, a Teritorijalna odbrana izvršila je napad u cilju neutraliziranja haubica.

S obzirom na ranije dešavanje kada je tužilac Vladimir Simović direktno ispitivao svjedoka I koji je na kraju kazao da je pod pritiskom potpisao zapisnik o saslušanju u SIPA-i odbrana nije imala pitanja. Samo je odbrana prvooptuženog Džemala Hadžića imala nekoliko pitanja. Svjedok I jedan je od krunskih u ovom procesu.

Svjedok I je kazao da nije ni bio u akciji na Čemernom u junu 1992. godine, a da mu je inspektor SIPA-e Dragan govorio da on sve zna i da je on samo slijegao ramenima. Istakao je i da mu je rečeno da će "on odgovarati, ukoliko ne potvrdi ono što mu istražitelji govore".

Na opće iznenađenje svih u sudnici tužilac je odmah predložio sučeljavanje inspektora i svjedoka. Odbrane su uložile prigovore, a Sudsko vijeće je odbilo prijedlog tužioca s obzirom da Dragan Marković nije predložen za svjedoka, pa shodno zakonskim propisima ne može ni biti izvršeno sučeljavanje. Tužilac se odmah nije "pomirio" s odlukom Suda, pa je čak krenuo i u raspravu, pa je dobio ozbiljno upozorenje od strane sudija.

I prošli put u toku glavnog pretresa odbrane su stavile prigovor zakonitosti saslušanja ovog svjedoka, tako su i danas se protivili uvođenju zapisnika o saslušanju u SIPA-i od 3.10.2017., kao i zapisnik o saslušanju svjedoka u Tužilaštvu BiH od 15.12.2017., smatrajući ih nezakonitim, s obzirom na sve što se moglo čuti u iskazu svjedoka u sudnici. Uložen je i prigovor autentičnosti, te je po ko zna koji put istaknuto da niti jedan od 122 svjedoka nisu snimani tokom istrage.

Po Zakonu o krivičnom postupku iskazi svjedoka se po pravilu snimaju.

Svjedok I je pričao i o načinu na koji je doveden u SIPA-u da da iskaz, te je ustanovljeno da su mu inspektori SIPA-e stigli na vrata 30.10.2017. godine, a da je i poziv koji mu je uručen u automobilu SIPA-e glasio na 30.10.2017. godine.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO) te aktivnog i rezervnog sastava policije Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića i Nehura Ganića da su u junu 1992. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u Čemernom.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. mart kada će svjedočiti novi zaštićeni svjedok Tužilaštva E.

#BiH