Objavljeno u kategoriji Intervju na 05.11.2014 15:10:59

Bosna i Hercegovina može biti veoma perspektivna zemlja

Raguž: HDZ 1990 bit će samo dio odgovorne politike

Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990 kazao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kako od političkih stranaka, koje su na posljednjim Općim izborima u BiH dobile najveći broj glasova, očekuje da što prije formiraju vlast, jer Bosna i Hercegovina više nema vremena za čekanje.

Raguž, koji je bio i jedan od kandidata za hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH na proteklim izborima, kazao je da ne želi opterećavati pregovarački proces oko uspostave vlasti u BiH, koji je u toku, ali se nada da su stranke sa najvećim brojem osvojenih glasova svjesne da je u njihovim rukama sada najveća odgovornost za promjenu negativnog stanja u zemlji, za otvaranje evroatlanskog puta Bosni i Hercegovini i za vraćanje povjerenja u institucije. A, to je, rekao je Raguž, ukoliko bude volje i znanja itekako moguće.

- U ovoj zemlji sigurno je moguće živjeti – rekao je Raguž za NAP.

- HDZ 1990 podržat će sve što će doprinijeti uspostavi brze i efikasne vlasti u Bosni i Hercegovini. Smatramo da je vrijeme za odgovorne politike – dodao je on.

Posljednjih nekoliko dana u BiH su intenzivirani pregovori između političkih partija koje su na izborima 12. oktobra dobile najveći broj glasova.

Iako se prije četiri godine na vlast čekalo oko 18 mjeseci, lideri stranaka, prije svega Dragan Čović (HDZ BiH) najavio je da bi vlast ovog puta mogla biti formirana oko Nove godine.

Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović nakon sastanka koji je održan u utorak, u Sarajevu, kazali su kako će baza u formiranju nove vlasti biti SDA i HDZ BiH, i to na svim nivioma, piše NAP.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android