Objavljeno u kategoriji Region na 05.11.2014 14:53:53

Zastupnici Vučićeve stranke promatrači na izborima u Donecku?

Izbori u odmetnutim ukrajinskim pokrajinama Donecku i Luhansku

Na izborima u odmetnutim ukrajinskim pokrajinama Donecku i Luhansku, koje su organizirali ruski separatisti protivno volji ukrajinskih vlasti i EU, sudjelovalo je petero promatrača iz Srbije, među kojima i dva zastupnika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), što bi Srbiju i premijera Aleksandra Vučića moglo dovesti u neugodnu poziciju s obzirom da Beograd službeno podupire cjelovitost i suverenitet Ukrajine, pišu beogradski mediji, prenosi NAP.

Srbijanski ambasador u Ukrajini Rade Bulatović zbog tog je incidenta u ponedjeljak pozvan u ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova gdje mu je, kako se navodi na internet stranici ministarstva, priopćeno stajalište Kijeva o "sudjelovanju ‘promatrača’ iz srbijanskih političkih stranaka na ‘lažnim izborima’ na istoku Ukrajine".

Ministarstvo je saopćilo i da državna služba sigurnosti vodi istragu i postupke protiv tzv. međunarodnih promatrača, "predstavnika marginalnih političkih grupa" koji su "sudjelovali na ilegalnim izborima u Donbasu" i "narušili nacionalno zakonodavstvo Ukrajine".

Srbijanski premijer i šef SNS-a ovim se povodom još nije očitovao, ali je dosad je više puta ponovio službeno stajalište da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Zbog odnosa prema krizi u Ukrajini i izbjegavanju da se pridruži sankcijama Europske unije Rusiji, Beograd je već više puta bio pod snažnim pritiscima Zapada.

Ukrajinski MVP priopćio je da nijedna respektabilna međunarodna organizacija niti bilo koja demokratska zemlja nisu prepoznale izbore na istoku Ukrajine drugačije osim kao pseudo-izbore, pa sukladno tome, nisu ni slale službene promatrače.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android