Članak

U Beogradu danas protesti studenata

Studentska šetnja pod sloganom "Mislim, dakle hapsi me" biće održana danas od 16 sati u Beogradu, najavili su organizatori protesta "Jedan od pet miliona".

BEOGRAD, (Patria) - Studentska šetnja pod sloganom "Mislim, dakle hapsi me" biće održana danas od 16 sati u Beogradu, najavili su organizatori protesta "Jedan od pet miliona".

Okupljanje učesnika počet će ispred zgrade tehničkih fakulteta, a u pozivu na skup piše: "Tražimo naša prava! Oslobodimo medije da se čuje naša riječ! Omladina jeste Srbija".

Najmanje sedam osoba je privedeno i uhapšeno poslije upada pristalica i vođstva opozicionog saveza u zgradu Radiotelevizije Srbije u subotu navečer, među kojima je i jedan 18-godišnjak.

"Hapseći uglavnom najmladje učesnike protesta, mahom studente, pa čak i jednog srednjoškolca, režim je još jednom dokazao da svjesno i namjerno sprovodi represiju. Nedvosmisleno nam je poručeno da se hitno, zarad 'budućnosti Srbije', evakuišemo iz naše zemlje", navedeno je u današnjem saopćenju organizatora protesta u Srbiji.
Prvi protest održan je u Beogradu 8. decembra prošle godine, pod nazivom „Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.
Ubrzo su protesti ponijeli naziv #Jedan od pet miliona, kao reakciju na odbijanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da razgovara sa demonstrantima, „pa makar ih bilo pet miliona na ulicama."

Okupljeni su tražili i da se otkriju nalogodavci ubistva opozicionog političara iz Kosovske Mitrovice, Olivera Ivanovića, napadača na Stefanovića, ali i da ostavke podnesu ministar policije i vodeći ljudi Radiotelevizije Srbije.

Proteste podržavaju brojne javne ličnosti, profesori nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu i većina opozicionih stranaka.

#Region