Objavljeno u kategoriji Region na 19.03.2019 21:37:00

Kosor poistovjetila Karadžića, Dodika, Čovića i zvanični Zagreb

Jadranka Kosor Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

(Patria) – Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor je na Twitteru dovela u vezu Radovana Karadžića, Milorada Dodika, Dragana Čovića ali i zvanični Zagreb. 
„Sutra presuda Karadžiću u Haagu. Kojeg kao heroja slavi Dodik. S kojim je u savezništvu Čović. Koji je počasni doktor Zagrebačkog sveučilišta“, napisala je Kosor.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) 20. marta će bivšem predsjedniku SDS-a i predsjedniku Republike Srpske, entiteta u BiH, Radovanu Karadžiću izreći drugostepenu presudu za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Haški tribunal Karadžića je nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Premda je Milorad Dodik nekada podržavao odlazak Karadžića u Haag, predsjednik SNSD-a, najveće političke partije u RS-u danas ističe da je Karadžić heroj.

Politiku Dodika u BiH podržava i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, koji je u najtješnjim odnosima sa zvaničnim Zgrebom, što je jedna od glavnih zamjerki opozicije u Hrvatskoj, piše Patria. 
 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android