Članak

Direktor IFIMES-a: Obradović, Đilas i drugi koji predvode proteste u Srbiji nisu alternativa Vučiću

Građanski protesti „1 od 5 miliona“ održavaju od 30. novembra 2018. godine u više gradova Srbije, na kojima hiljade građana protestuju protiv vlasti Aleksandra Vučića

SARAJEVO, (Patria) - Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović rekao je da se protesti u Srbiji ne mogu gledati crno-bijelo, odnosno da su na jednoj strani dobri a na drugoj loši momci.

Radi se, rekao je direktor IFIMES-a, o jednom kompleksnom odnosu koji ilustrira činjena da opozicija u Srbiji nije opravdala svoju društvenu ulogu korektiva društva, a da danas ista ta opozicija vlast pokušavaju preuzeti uz pomoć građana.

„Sada imamo slučaj da ta ista opozicija pokušava građanske proteste iskoristiti za preuzimanje vlasti po nasilnim metodama“, rekao je Bećirović, prenosi agencija Patria.

Građanski protesti „1 od 5 miliona“ održavaju od 30. novembra 2018. godine u više gradova Srbije, na kojima hiljade građana protestuju protiv vlasti Aleksandra Vučića.

Povod za proteste bio je napad na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.

Građani traže ostavke i čelnih ljudi javnog RTV servisa RTS, kao i drugih srbijanskih medija, koje optužuju da rade za vlast i javnost ne informišu objektivno.

Bećirović kaže da bi vast Aleksandra Vučića u svakom slučaju morala poslušati zahtjeva građana, ali je, rekao je, važno od toga odvojiti lidere opozicije, koji danas vode proteste u Beogradu.

„Na čelu protesta imamo Boška Obradovića koji je nosilac političke ideje Dimitrija Ljotića. Dakle, radi se o fašističkim snagama“, rekao je Bećirović, napominjući da je na čelu protesta i Dragan Đilas, koji ima hipoteku protekle vladavine, povezan često i sa kriminalom, dok ulogu Vuka Jeremića, rekao je Bećirović, nije potrebno posebno komentarisati.

„Postavlja se pitanje da li su oni alternativa aktualnoj vlasti u Beogradu“, rekao je Bećirović. 

On smatra da u trenutku kada Briselski dijalog između Beograda i Prištine dolazi u završnu fazu, Srbija treba stabilnost, kako bi se pitanje Kosova riješilo - i zbog same Srbije i Kosova, ali i zbog regiona kao i evropske stabilnosti. 

Bećirović je opružio obavještajne službe da kreiraju nerede u Srbiji, među kojima i Obavještajnu službu Hrvatske.

„Hrvatska obavještajna služba je involvirana u Bosni i Hercegovini, a i protesti u Beogradu se dovode u vezi sa Hrvatskom obavještajnom službom. Hrvatska je na takav način postala destabilizirajući faktor u regionu“ rekao je Bećirović, dodajući da je Hrvatska lošu politiku prema regionu pokazivala i ranije, poput u slučaju sa Slovenijom, kada nije željela priznati presudu arbitražnog suda u slučaju Piranskog zaljeva.
 

#Region