Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 18.03.2019 13:53:00

Predstavljen Čepoćilim u motivu bosanskog ćilima sa 25.000 čepova

Čepoćilim izložen u prostoru SCC-a (Foto: Patria)

SARAJEVO, (Patria) – Nakon tri godine rada, na 35 art eko radionica u organizaciji Udruženja Green art i lokalnih zajednica u kojima je učestvovalo više od 700 građana okončan je projekat izrade čepoćilima veličine 30 metara kvadratnih za šta je bilo potrebno 25.000 plastičnih čepova koji je danas predstavljen javnosti u SCC-u. U akcijama prikupljanja čepova učestvovali su i građani, djeca iz osnovnih škola, članovi Udruženja Green art. 

Predsjednica Udruženja Alma Hrasnica-Dervišević kazala je da će Čepoćilim biti izložen do 22. marta 2019. godine nakon čega će se raditi na njegovoj stalnoj postavci u prostoru što je podržala Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

„Imat ćemo fenomenalan finiš ovog projekta da će taj eksponat biti negdje dostupan na području KS i ponosni smo da kažemo da će to biti nova turistička atrakcija, savršen za selfi, a osmislili smo i kako da to bude mapirano zbog turista“, kazala je Hrasnica-Dervišević.

Hrasnica-Dervišević je istakla da su uz pomoć građana prikupili potrebne plastične čepove. Čepoćilim je izrađen u motivu stilizirane šare bosanskog ćilima čime se promoviše kulturna baština na jedan inovativan način, kao spoj kulture i ekologije. 

„Eksponatom želimo učiniti Sarajevo simbolom ekološki osviješćenog grada", kaže Hrasnica-Dervišević.

Hrasnica-Dervišević je akademski grafički dizajner i uživa status istaknutih slobodnih umjetnika. Za ovaj projekat osmislila je total dizajn projekta, kreativni i vizualni koncept te je svoje profesionalno znanje i iskustvo u svijetu dizajna, medija i vizualne komunikacije, stavila u službu za dobrobit društva i zaštite okoliša.


 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android