Objavljeno u kategoriji Region na 17.03.2019 16:50:00

Beograd: Organizatori protesta traže puštanje uhapšenih na slobodu sutra do 15 sati

Građani traže puštanje na slobodu uhapšenih

BEOGRAD, (Patria) - Demonstranti predvođeni liderima Saveza za Srbiju stigli su danas nešto prije 16 sati ispred stanice policije u Ulici 29. novembra. Ispred policijske stanice je policijski kordon. Bulevar despota Stefana je blokiran.

Ispred policijske stanice u Bulevaru despota Stefana sa demonstrantima su roditelji uhapšenih zbog sinoćnjeg upada u zgradu Radiotelevizije Srbije, kao i advokati. Lider Dveri Boško Obradović pozvao je sa megafona ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića, koji se nalazi u dvorištu policijske stanice, da dođe i razgovara sa roditeljima uhapšene djece.

On je pozvao policiju da uhapsi lidere Saveza za Srbiju i kazao da se neće pozivati na poslanički imunitet.

Obradović je naprednjacima poručio da im ne pada na pamet da izvode pristalice da se obračunavaju sa građanima i da ne prave građanski rat.

Ispred policijske stanice su Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Marinika Tepić, Nebojša Zelenović, Borko Stefanović.

U međuvremenu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napustio je zgradu Predsjedništva. Dio građana okupljen na Andrićevom vencu mu je dobacivao, a on im je samo mahnuo, sjeo u automobil i odvezao se. Vučić je bio blokiran puna tri sata u zgradi Predsjedništva Srbije jer su okupljeni građani blokirali sve izlaze. 

Boško Obradović obratio se građanima navodeći da su oni budućnost Srbije.

"Mi smo danas uradili nekoliko veoma važnih stvari. Sinoć smo dokazali da je RTV Srbije vlasništvo svih građana Srbije. Imamo pravo na glas opozicije, imamo pravo da znamo sve. Dozvolite da čestitamo svim onim mladim koji su bili s nama a sada leže u zatvoru jer su bili hrabri. Nema više vremena za ideološke i političke razlike, imamo jedan cilj da vidimo kraj Aleksandra Vučića".

Svi uhapšeni njih desetak su evakuisani i poslani u razne prekršajne sudove u Beogradu gdje im se izriču različite mjere od zadržavanja 48 sati do 30 dana zatvora. 

"Neki od njih su stari samo 18 godina, a određena im je kazna od 30 dana zatvora. Tražimo puštanje na slobodu uhapšenih. Ako ne budu na slobodi sutra do 15 časova organizatori će saopštiti kada ćemo se opet okupiti i njihov kraj je blizu."

Obradović je ponovio zahtjev da neko od predstavnika organizatora Jedan od pet miliona mora gostovati u Dnevniku RTS-a. Predsjednik Vučić najavio je za večeras novo obraćanje javnosti putem Pink televizije. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android