Članak

Vučićevo obraćanje u Predsjedništvu uz zvižduke i suzavce

On je predvodnike protesta Boška Obradovića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića nazvao fašistima i tajkunima.  

BEOGRAD, (Patria) - Aleksandar Vučić održao je press konferenciju u zgradi Predsjedništva Srbije tokom koje su se čuli zvižduci okupljenih ispred zgrade. Vučić je kazao da se ničega ne plaši i da je on tvrd orah. Svi ulazi u Predsjedništvo Srbije su blokirani, a ispred se nalaze hiljade okupljenih. Kordon policije je pred Predsjedništvom te su upotrijebili i suzavce. Predvodnici protesta pozivaju građane da naprave obruč oko zgrade Predsjedništva Srbije. 

"Meta sam ja zato što provodim nacionalnu konsolidaciju Srbije i zato što je ona svaki dan i na svaki način neuporedivo jača. Mislim da niko nikada na ovaj način nije održao press konferenciju. Ne smije da postoji strah od siledžija. Zamolit ću normalne i pristojne ljude da ne učestvuju u nasilju jer će svi odgovarati pred licem zakona."

On je predvodnike protesta lidera pokreta Dveri Boška Obradovića, lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa kao i Vuka Jeremića nazvao fašistima i tajkunima.  

"Nisu oni naročito hrabri da idu negdje dalje, javljaju mi da su probili neku ogradu pred Predsjedništvom, a da to nisu uplašene dame u desku RTS-a".

Vučić je kazao da je izračunao da je otvorio 200 fabrika i pogona u posljednjih pet godina u Srbiji i da se ponosi time.

"Sve ono što drugi nisu nikada uradili već su ih zatvarali. Najsmješnije mi je kad kažu Vučiću lopove i to oni koji su ukrali i po 500 miliona. Država Srbija neće dozvoliti da nasiljem ugrožavate bilo koga. Sve ovo je nezakonito, neprijavljeno, ali sve može dok ne dođe do nasilja. Puštali smo sve ali njihov problem je što je dolazilo sve manje ljudi. Ali je buka sve veća jer fašista Obradoivć i tajkuni Đilas i Jeremić se moraju vratiti na vlast. Znaju oni da je završena istraga o poslovanju nekih firmi. Znaju koliko je para opljačkano baš od tog RTS-a. Valjda su mislili da neću smjeti da govorim danas. Ja nemam strah, ja nemam 500 miliona eura, ja ću da se borim za Srbiju. Moj je posao da branim i štitim Srbiju. Srbija je demokratska zemlja i Srbija će na najbolji način znati da odgovori." 

Vučić je kazao da sad zna na šta je mislio Ramuš Haradinaj kada je rekao da će ga skinuti s vlasti. Na pitanje kako komentariše što nije bilo reakcije stranih ambasada na upad u zgradu RTS-a Vučić je istakao da ga se ne tiče njihov posao i da mu je samo važna podrška naroda. 

Vučić je kazao da su okupljeni probili sve ograde ali da ne treba niko da se plaši jer će organi reda raditi svoj posao. Posebno je kazao da će novinari slobodno raditi svoj posao i da neće biti više upada. 

"Nemam problem sa vikom i drekom, imam problem sa testerama, nasiljem. Misle li da će time utjerati strah nekome. Pogledajte izbezumljena lica novinara RTS-a. Šta da ljudi rade sa nasilnicima?"

Na pitanje da li će biti vanredni parlamentarni izbori, Vučić je kazao da danas nisu ništa dalje od njih nego što su jučer bili. 

#Region