Članak

Od polovine 2020. godine Zeničani će imati sigurno grijanje

Početak rada novih kotlova očekuje se sredinom 2020. godine.

ZENICA, (Patria) - Generalni direktor preduzeća Toplana Zenica Nikhil Mehta i regionalna direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD za Zapadni Balkan Zsuzsanna Hargitai potpisali su danas u sjedištu kompanije ArcelorMittal Zenica ugovor o kreditu za podršku realizaciji projekta izgradnje Toplana Zenica. Toplana Zenica predstavlja projekat javno-privatnog partnerstva Grada Zenica, ArcelorMittal Zenica, KPA Unicon i FinnFunda iz Finske.

Omjer vlasničkih udjela je je 50% u korist ArcelorMittal, 20% u korist Grada Zenica i po 15% za finske partnere KPA Unicon i FinnFund. Ukupna vrijednost projekta izgradnje nove toplane je oko 53 miliona eura, a kreditna sredstva u iznosu od 46 miliona eura obezbijeđena su od strane EBRD-a i osigurana garancijom koju u potpunosti obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa. 

Grad Zenica je u oktobru 2018. godine iz vlastitog budžeta, bez dodatnih zaduženja, uplatio dio osnivačkog kapitala u iznosu od 2.346.996 KM.

"Prije svega želim se ovom prilikom zahvaliti EBRD-u, regionalnoj direktorici Hargitai i Ianu Brownu, direktoru za BiH. Znam da mnogi nisu vjerovali u ovaj projekat, iako se radi o projektu od krucijalne važnosti. Ali, kao što vidite sve je završeno. Osigurana su finansijska sredstva, završeni projekti, u toku je izrada kotlova, a građani Zenice će imati ono što zaslužuju, a to je kvalitetno i sigurno grijanje", istakao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. 

Pored pouzdanog zagrijavanja čime će biti riješen više od dvije decenije star problem građana Zenice, ovaj projekat je sa energetskog i stanovišta zaštite okoliša certificiran kao jedan od najboljih, što su danas s ponosom istakli svi učesnici svečanosti. Gradonačelnik Kasumović je podsjetio da će uskoro započeti gasifikacija dijela grada, što je pretpostavka za još kvalitetniji život Zeničana, odnosno smanjenje zagađenja zraka. 

Početak rada novih kotlova očekuje se sredinom 2020. godine.

#Biznis