Članak

Lazović: Iz Hrvatske su dolazile izjave opasne po BiH, ispitati djelovanje obavještajaca

Hrvatska jeste prijatelj BiH i jedna od najznačajnijih zemalja BiH i sigurno da od odnosa BiH i Hrvatske zavise odnosi u regionu.

SARAJEVO, (Patria) - S obzirom da se spominju određena imena i da je Ministarstvo sigurnosti BiH izašlo s informacijama o djelovanju hrvatskih obavještajaca u BiH jasno je da se radi o ozbiljnoj situaciji, rekao je potpredsjednik SDP-a Miro Lazović u emisiji Dnevnik D Federalne televizije.

“To nije pitanje preko kojeg se može olako preći i sve se treba ispitati. Ja ne bih prejudicirao stvari, ali podsjećam da su u proteklom periodu u kontinuitetu iz Hrvatske dolazile neprimjerene i ne provjerene izjave da u BiH postoje ogroman broj selefija i povratnika sa sirijskog ratišta, što je opasnost po BiH”, smatra Lazović.

Dodaje da današnji događaji ne bi trebali dovesti do dodatnih usložnjavanja odnosa BiH i Hrvatske.

“Hrvatska jeste prijatelj BiH i jedna od najznačajnijih zemalja BiH i sigurno da od odnosa BiH i Hrvatske zavise odnosi u regionu. I ono što Hrvatska treba činiti je da olakša put BiH u Evropsku uniju, a ne ono što smo proteklih mjeseci mogli vidjeti i čuti u Evropskom parlamentu, gdje su se pokušavali utjecati na unutrašnje odnose u BiH”, dodao je Lazović.

Komentarišući okupljanje četnika u Višegradu, Lazović je kazao da ni unitar BiH ni u regionu ne postoji dovoljno spremnosti da se stane u kraj takvim organizacijama.

“To je projekat star 200 godina i odnosi se na stvaranje etnički čiste Srbije u vrijeme kada se svijet povezuje. Srbija sa ideologijom Ravnogorskog četnika pokazuje da je ostala na fašističkim i zločinačkim ideologijama iz 19. stoljeća. Bojim se da ogroman broj političkih struktura koristi te organizacije za svoje ciljeve, ali na bazi te ideologije Srbija i srpski narod su najveći gubitnici”, rekao je Lazović, napomenuvši da će svima, a pogotovo srpskom narodu biti bolje, ako se što prije oslobode tih ideologija.

Lazović smatra da bi snage koje napadaju BiH bile oslabljene približavanjem i ulaskom BiH u Evropsku uniju.

“U tom slučaju te problematike će jedna po jedna otpadati i BiH će nadvladati i unutrašnje i vanjske protivnike”, mišljenja je Lazović.

Lazović je stava da će rješavanjem kosovskog pitanja nestati i neke sjene koje vise nad BiH. Navodi i da BiH i Srbija nemaju drugog puta osim EU i NATO-a.

Komentarišući odustajanje BH bloka od vlasti, Lazović je rekao da je taj blok propustio veliku šansu.

“U svakom slučaju BH blok je u prednosti jer procesi koji prate i očekuju BiH su na građanskim principima”, kaže Lazović.

#BiH