Članak

KOMENTAR Izbor direktora FUP-a ili izbor policajca za sve prilike

Rukovodioci policijskih agencija u BiH šetaju iz jedne agencije u drugu, dok iza sebe ostavljaju popriličan nered

Piše Amra Varatanović 


Od osam prijavljenih kandidata za direktora Federalne uprave policije, šestorica su Hrvati i dva Bošnjaka. S obzirom da je aktuelni ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara Bošnjak, to znači da automatski u igri za direktora FUP-a ostaju samo kandidati hrvatske nacionalnosti. Tako nalaže i Zakon o unutrašnjim poslovima. Direktor FUP-a i ministar ne mogu biti iz istog naroda.

Među prijavljenim za čelnu poziciju FUP-a su aktuelni rukovodioci dvije državne policijske agencije: Zoran Galić, direktor Granične policije BiH i Ivica Bošnjak, zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Među prijavljenim je i aktuelni policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić koji je u rodbinskim vezama sa Zoranom Galićem. Među prijavljenim je i Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug Čapljina Granične policije BiH, koji je opet preko bratove supruge u vezi sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Na konkurs su se prijavili i Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, Ensad Korman (umeđuvremenu imenovan za zamjenika direktora FUP-a), Mustafa Hujdurović, inspektor FUP-a te Ljuban Frljić, načelnik Operativnog centra MUP SBK Travnik.

Direktoru GP BiH Zoranu Galiću 2018. godine je obnovljen četverogodišnji mandat u toj državnoj agenciji, nakon što je prethono proveo četiri godine na čelu GP. Godinu dana nakon toga on se prijavljuje za direktorsku poziciju u FUP-u. Prije Granične policije Galić je bio policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona. Sve izgleda kao da politika ima svoje jedne te iste policajce koje raspoređuje u raznim agencijama po potrebi.

Kakve su Galićeve reference za tako visoke pozicije u sigurnosnim strukturama Bosne i Hercegovine? Desi li se da Galić bude izabran na čelo FUP-a, Graničnu policiju BiH iza sebe će ostaviti opterećenu mnogim hipotekama. Tužilaštvo i SIPA još uvijek istražuju nestanak veće količine municije i policijske opreme iz skladišta Granične policije. Mediji u BiH i Hrvatskoj ranije su objavili da Galić ima lažnu fakultetsku diplomu iz Srbije. Ta vijest do danas nije demantirana. Nisu demantirani ni natpisi o kompromitiranim konkursima za prijeme novih kadeta u GP. Predsjednici udruženja žrtava optužili su Galića za nesmetan ulazak pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu tokom vikenda, dok su zabilježene i brojne nelogičnosti u radu granične policije usljed migrantske krize koja je pogodila BiH.

Galić je bio policijski komesar MUP Zapadnohercegovačkog kantona kada je u oktobru 2009. godine u navijačkim neredima u Širokom Brijegu ubijen navijač FK Sarajevo Vedran Puljić. Iako su svjedoci tvrdili da je Puljića u općem metežu ubio policajac iz pištolja, to nikada nije dokazano ali nisu ponuđeni ni drugačiji argumenti. Puljićeva smrt ostala je nerazriješena do danas.

Rukovodioci policijskih agencija u BiH šetaju iz jedne agencije u drugu, dok iza sebe ostavljaju popriličan nered. Može li se desiti da Galić iz Granične policije dođe u FUP i tako pobjege od odgovornosti? Ili samo statira za stranačke potrebe?

#Specijal