Objavljeno u kategoriji Region na 12.03.2019 12:36:00

Na današnji dan prije 16 godina ubijen Zoran Đinđić

Ubijen prije 16 godina Foto: Facebook/Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Prije 16 godina, na današnji dan ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić.

Šetnjama, polaganjem vijenaca i cvijeća na njegov grob i na mjestu pogibije - u dvorištu vlade obilježena je godišnjica događaja koji je znatno uticao na sudbinu Srbije.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana promocija izdanja "Besede u Zoranovu čast 2006-2018", kao i proglašenje pobjednika prvog takmičenja "Zoran Đinđić hakaton".

Predstavnici Demokratske stranke (DS), poštovaoci i prijatelji položili su danas vijenac i cvijeće na grob ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Počast premijeru ubijenom na današnji dan prije 16 godina odali su predsjednik stranke Zoran Lutovac, kao i ostali predstavnici demokrata - Dragoslav Šumarac, Balša Božović, Zoran Alimpić, Maja Videnović, Aleksandra Jerkov i drugi.

"Ovo ne treba shvatiti kao njegovanje kulta ličnosti, već kao želju da se političko naslijeđe Zorana Đinđića njeguje i poštuje, i da baštinimo političke ideje i filozofiju koju je on u Srbiji provodio", rekao je Lutovac novinarima na Novom groblju.

On je kazao da se ne treba sjećati Đinđića samo 12. marta, već uvijek kada se govori o reformama, modernizaciji i svemu neophodnom da bi Srbija postala normalna država.

"Đinđić je pisao knjigu o Jugoslaviji kao nedovršenoj državi i učino sve da Srbija postane dovršena država", rekao je lider DS.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android