Objavljeno u kategoriji Intervju na 08.03.2019 21:37:00

Stjepan Mesić: Glasanjem za Komšića Bošnjaci pokazali civilizacijski iskorak

Stjepan Mesić Foto Boris Scitar / PIXSELL

SARAJEVO, (Patria) – Komentarišući pritiske iz Republike Hrvatske čiji politički vrh traži da se u Bosni i Hercegovini izvrše izmjene Izbornog zakona, optužujući Bošnjake da su izabrali hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić je rekao da bi Hrvati u BiH, da su htjeli Dragana Čovića u Predsjedništvu BiH, masovno izašli na izbore u oktobru i izabrali ga.

„Očito je da ga oni nisu htjeli“, rekao je Mesić u četvrtak navečer u Dnevniku D Federalne televizije, prenosi Patria.

Bivši predsjednik Hrvatske Mesić smatra da je trebalo pohvaliti to što je jedan dio Bošnjaka glasao za Komšića, jer je, rekao je Mesić, u „bošnjačkom korpusu došlo do civilizacijskog iskoraka.“

„To je civilizacijski iskorak koji pokazuje da Bosna ima budućnost“, rekao je Mesić.

Na pitanja da li je Demokratska fronta, čiji je predsjednik i osnivač Željko Komšić trebala ući u vlast nakon izbora u BiH, Mesić je rekao da se to trebalo desiti „radi demokratskog zdravlja u Bosni i Hercegovini.“

Bivši predsjednik Hrvatske ne misli da sadašnji politički vrh te zemlje vodi dobru politiku prema BiH. On je rekao da nema razlike između oficijelne politike Beograda i Zagreba prema Bosni i Hercegovini.

„Jasno, ima nešto u retorici, ali u samoj politici nema“, rekao je Mesić, dodajući da i Beograd govori da je za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, a onda u svemu podržavaju Milorada Dodika, koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu.

„Hrvatska politika je za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, ali u svemu podržavaju Dragana Čovića, i njegovu politiku, a Dragan Čović ide putem Milorada Dodika, samo u različitoj terminologiji“, rekao je Mesić.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android