Članak

Inzko, Hartmann i Scanlan posjetili Agroindustrijski Kompleks Brčko STUDEN Holdinga

Studen Holding je 2002. godine preuzeo BIMAL.

BRČKO, (Patria) - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan i ambasadorka Austrije u BiH dr. Urlike Hartmann posjetili su Agroindustrijski kompleks STUDEN Holdinga u Brčkom, u okviru koga posluju i fabrika za proizvodnju jestivog ulja BIMAL i rafinerija šećera STUDEN-AGRANA. Kao najveći strani investitor u prehrambenu industriju Bosne i Hercegovine, STUDEN Holding je predstavio svoje proizvodne pogone i visokokvalitetne proizvode koje plasira na domaćem tržištu i izvoznim tržištima zemalja Europe, Zapadnog Balkana, te Bliskog i Dalekog istoka.

„Svjetla budućnost bh. privrede može i treba biti u proizvodnji visokokvalitetnih proizvoda prije svega za bogato i zahtjevno tržište EU. To je odličan način razvoja bh. privrede, zadržavanja ljudi u zemlji kao i iskorištenja ekonomskog potencijala naše zemlje. Poslije uspješnih investicija i kreiranja poslovnog okruženja koje je Brčko dobilo zahvaljujući Agroindustrijskom kompleksu naše poslovne grupe, ozbiljan pravac našeg djelovanja jeste dalje širenje poslovne mreže, te regionalna ulaganja u prehrambenu industriju“ izjavio je predsjednik Uprave STUDEN Holdinga Ilija Studen.

Od 2002. godine kada je STUDEN Holding zajedno sa Ujedinjenom industrijom ulja VFI iz Austrije preuzeo kompaniju BIMAL, kontinuiranim ulaganjem i modernizacijom pokrenuta je proizvodnja jestivog ulja po europskim i svjetskim kriterijumima kvaliteta. Zahvaljujući dobro postavljenom poslovnom modelu zajedno sa AGRANA Grupom iz Austrije izgrađena je i STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera, a portfolio proizvodnih firmi u okviru STUDEN Holdinga značajno se proširio do danas.   

„Šansa za potpuni oporavak bosanskohercegovačke ekonomije je pored opšte stabilnosti i privredna stabilnost zahvaljujući kojoj će se broj investicija povećati, a na taj način zasigurno stvoriti i preduslovi za bolji poslovni ambijent u zemlji“ rekao je prilikom posjete Agroindustrijskom kompleksu STUDEN Holdinga, te kompanijama BIMAL i STUDEN-AGRANA Rafineriji šećera visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. 

Posjeta Agroindustrijskom kompleksu STUDEN Holdinga, te kompanijama BIMAL i STUDEN-AGRANA Rafineriji šećera podstakla je razgovor i o drugim temama koje su od značaja za privredni razvoj, a posebno infrastrukturu koje je neophodna za nesmetano kretanje roba. 

#Biznis