Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 08.03.2019 11:56:00

Pretreseno 60 lokacija: Zaplijenjeno 100 kg zlata, srebra i nakita, za tri osobe zatražen pritvor

Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Tužilaštvo BiH zatražilo je mjeru pritvora i mjere zabrane za četiri osobe uhapšene u akciji "Zlatni karat" u kojoj je zaplijenjeno više od 100 kilograma zlata, srebra i nakita, u vrijednosti većoj od 3,5 miliona KM.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uputit će prema Sudu BiH prijedlog pritvora za 3 osumnjičene osobe. Pritvor će biti zatražen iz razloga opisanih u članku 132. točke a) i b) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike. 

Za jednog osumnjičenog bit će predložena mjera zabrane, koja uključuje zabranu sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima u predmetu.

U okviru opsežne akcije kodnog naziva „Zlatni karat“, koja se provodila u prethodna 2 dana na oko 60 lokacija diljem BiH, radom više policijskih agencija i poreznih institucija, zaplijenjeno je i privremeno oduzeto oko 60 kilograma zlata, 45 kilograma srebra, oko 2.000 komada različitog nakita čija se vrijednost procjenjuje na više od 3,5 miliona KM, te novac u iznosu od 60.000 KM, 40.000 eura, 6 pištolja i više pečata za obilježavanje nakita. 

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za krijumčarenje velikih količina zlatnog i srebrenog nakita, utaju carinskih i poreznih dadžbina, te distribuciju nakita na ilegalnom tržištu, izvan zakonski propisanih i utvrđenih procedura. Tužilaštvo BiH zahvaljuje se SIPA, UIO BiH i svim policijskim agencijama i poreznim upravama koje su sudjelovale u združenoj akciji „Zlatni karat“.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android