Objavljeno u kategoriji BiH na 07.03.2019 20:04:00

U Sarajevu promovisana knjiga Ante Nobila

Foto Patria

SARAJEVO, (Patria) - U amfiteatru Poslovnog centra UNITIC u Sarajevu večeras je održana promocija knjige "Odbrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu" hrvatskog advokata Ante Nobila.

O knjizi su u Sarajevu govorili bivši predsjednik Republike Hrvatske i posljednji predsjednik SFRJ, Stjepan Mesić, historičar i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Husnija Kamberović, novinar i urednik iz Sarajeva Faruk Vele, bh. advokati Vladimir Adamović i Duško Tomić, novinar iz Zagreba, Drago Pilsel, te autor Nobilo.

Josip Perković hrvatski je kontraobavještajac koje je osuđen zbog ubistva emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Zagrebački Županijski sud preveo je u decembru prošle godine doživotnu kaznu njemačkog suda za njega i Zdravka Mustača u 30-godišnju kaznu zatvora koju će odslužiti u hrvatskom zatvoru. 
Njih se, naime, tereti zbog odgovornosti za ubistvo Đurekovića u Wolfratshausenu pored Muenchena kojeg su ubili zasad nepoznati počinitelji.

Advokat Nobilo u svojoj knjizi dokazuje da Đureković nije bio politički migrant, već agent njemačke tajne službe, koji je radio protiv Jugoslavije i kao takav je neutralisan od samih jugoslovenskih sigurnosnih službi čiji je zadatak bio štititi ustavni poredak zemlje.

Historičar Husnija Kamberović, govoreći o knjizi, rekao je da je u historijskom kontekstu važno pokazati ko je naručivao ubistva i ko je stojao iz njih.

Knjiga pokazuje da Jugoslavija nije ubijala političke emigrante, ali jeste ekstremiste i teroriste, sa kojima se Jugoslavija obračunavala i prije nego bi došli u Jugoslaviju, rekao je Kamberović, ističući „Bugojansku skupinu“ kao primjer terorističke skupine koja je radila protiv Jugoslavije. 

Govoreći o samom autoru Nobilu, sarajevski novinar Faruk Vele rekao je da ne čudi nova knjiga Nobila, jer se radi o čovjeku koji je uvijek na strani žrtve, čak i kada je zbog svojih stavova izložen kritikama javnosti, što je, dodao je Vele, Nobilo pokazao i u slučaju ratnih zločina u BiH kada je bio na strani žrtve čak i onda kada je protiv žrtve bila i država.

Advokat Vlado Adamović rekao je da knjiga Nobila pokazuje da ima propusta i veliki njemački sistem, koji je osudio Perkovića, te da i u razvijenem društvima ima onih ljudi koji se prepuste niskim strastima, optužujuću njemačkog sudiju Manfreda Dausterza za presudu Perkoviću.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stepan Mesić je istakao da nakon čitanja knjige Ante Nobila, koja je, rekao je – istinita - čitaocu bude mnogo jasniju stvari iz pravnih ali i međunarodnih odnosa.

„Njemačka je nakon Drugog svjetskog rata doživjela katarzu, i danas prednjači u europeizaciji Evrope. Ali, ova knjiga pokazuje da pravosuđe Njemačke nije doživjelo katarzu u potpunosti“, rekao je Mesić, dodajući da je u pravosuđu Njemačke do danas ostalo natruha, što pokazuje i presuda njemačkog suda u slučaju Perkoviću.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android