Članak

Grabar-Kitarović u Briselu o BiH: Nužna reforma Izbornog zakona

Grabar-Kitarović je s Junckerom razgovarala i o predstojećem summitu EU-Kina

(Patria) - Predsjednica Hrvatske Kolida Grabar-Kitarović danas boravi u zvaničnoj posjeti Briselu, gdje razgovara sa evropskim zvaničnicima. Ona je tokom razgovora sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom govorila i o BiH.

"Srdačan i konstruktivan razgovor s predsjednikom Evropskog vijeća Tuskom. Izrazila sam zabrinutost zbog događanja u BiH. Hrvati moraju imati pravo na izbor svojih legitimnih političkih predstavnika. Nužna je reforma izbornog zakona", napisala je Grabar-Kitarović na Twitteru.

"Dobra diskusija s predsjednicom Kolindom o budućnosti Evrope i situaciji na zapadnom Balkanu", napisao je Donald Tusk na svom Twitter profilu. 

Grabar-Kitarović je s Junckerom razgovarala i o predstojećem summitu EU - Kina, koji se održava 9. aprila s obzirom na činjenicu sve veće nazočnosti Kine na europskom prostoru. Bilo je riječi o proširenju EU te o stanju u BiH.

"Postoji sve veće razumijevanje i usudila bih se reći da se malo ranije, nekoliko godina prije izbora, agresivnije krenulo u inzistiranje na promjenama u BiH, koja naravno mora provesti sama BiH, na promjenama izbornog zakona i ispunjavanja europskih kriterija, možda danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji", istakla je Grabar-Kitarović.

#Region