Članak

Sarajevska promocija knjige 'Narcis i ruža' autorice Danielle Kordić

Promocija knjige Narcis i ruža autorice Danielle Kordić iz Zagreba održana je sinoć u sarajevskoj knjižari Svjetlost.

SARAJEVO, (Patria) - Promocija knjige Narcis i ruža autorice Danielle Kordić iz Zagreba održana je sinoć u sarajevskoj knjižari Svjetlost.

Osim spisateljice Danielle Kordić i moderatorice skupa, profesorice filozofije i književnosti Nade Nakić Veseli, u književnoj večeri su učestvovali vlasnica popularnog regionalnog bloga Čitaj knjigu Alis Marić i poznati hrvatski psihijatar prof. dr. sc. Miro Jakovljević.

Specijalizirani portal Living donosi detalje iz knjige. „U svojoj trećoj knjizi Narcis i ruža, Daniella Kordić piše o traumi odrastanja i života sa narcisoidnom majkom. Knjiga daje precizne odgovore na koji način možemo razriješiti takve odnose u našem životu, izaći iz pozicije žrtve i otisnuti se na put ka ljubavi koja će nas osloboditi. Narcis i ruža – moć svjetlosne istine, autobiografska je ispovijest kćerke koja traga da razumije narcisoidni um majke. Dio velike vrijednosti ove knjige je u činjenici da autorica na svom primjeru pokazuje kako je pobijedila i prevazišla 'loše karte' koje joj je životna sudbina bila namijenila.“

Tokom dvosatnog književnog skupa otvoreni su brojni aspekti narcisoidnog poremećaja osobnosti, destruktivne posljedice koje njegovo prisustvo može nanijeti porodici i međuljudskim odnosima, a učesnici su razmatrali i puteve ka iscjeljenju duše, uma i tijela od dubokih emocionalnih povreda.

Daniella Kordić je završila studij psihoanalize na univerzitetu Birkbeck u Londonu. Kroz studij je uvidjela da joj studij ne odgovara na sva pitanja pa je spojila psihoanalizu i duhovnost – spoj vidljivog i nevidljivog svijeta. Objašanjava da su se psihoanaliza i duhovnost uvijek ispreplitale u njenom životu: 

„Ondje gdje psihoanaliza nije imala odgovor, duhovnost je spremno nudila svoja rješenja. S druge strane, neke duhovne metode iscjeljivanja nisu na mene ostavile dovoljno snažan dojam bez potpore i jačine koju svojim iskustvima unutarnjeg djeteta nosi psihoanaliza.“

Prof. dr. Miro Jakovljević podvukao je značaj knjige u „dobu epidemije narcizma“ zbog čega, kako sam kaže „mi psihijatri imamo jako puno posla.“

On je naglasio da treba razlikovati narcističke crte ličnosti od narcističkog poremećaja ličnosti.

„Zdravi narcizam je ljubav prema sebi što je temelj duševnog zdravlja, zato umjesto zdravog narcizma mnogo je bolje govoriti o ljubavi prema sebi. Međutim, ljubav prema sebi nije djelotvorna ako ne postoji ljubav prema drugima, i umijeće života je u tome da ljubimo bližnjeg svog kao sami sebe, da radimo ono što volimo i da volimo ono što radimo. E, upravo to fali narcisima – oni bi da svi njih vole i cijene, ali oni nisu sposobni da vole“, rekao je poznati psihijatar.

Kompletan tekst dostupan na Living.ba
 

#Lifemagazin