Objavljeno u kategoriji Sport na 14.03.2014 00:00:00

Smirimo tenzije kako bismo vas u Brazilu učinili ponosnim

Spahić: Moja je obaveza kao kapitena da zaštitim igrače

Emir Spahić, kapiten fudbalske reprezentacije BiH u Dnevniku Senada Hadžifejzovića na FACE TV po prvi put je gostovao od problema koji se pojavio u reprezentaciji od krize koja je potresla BiH nakon poraza od Egipta. On je u Centralnom dnevniku kazao da nije siguran kako bi mogao opisati taj događaj u Insbruku, ali je i kazao da je čitava atmosfera od dolaska u hotel ličila na debakl.

- To što se dogodilo bio je debakl i veliki stres za sve nas. Unutra i oko ekipe nije bila dobra atmosfera. Međutim, možda su zvižduci i najbolnije što se desilo. Da se razumijemo, normalno je bilo očekivati kritiku pa čak i zvižduke, ali zašto samo prema jednom igraču. I ja sam odigrao katastofalno. Gotovo svaka moja lopta je završavala u protivničkim nogama. Ali sve se slomilo na našem najboljem igraču i najvećoj zvijezdi Edinu Džeki koji je možda i najzaslužniji za odlazak u Brazil - kazao je Spahić.

On je dalje kazao, komentirajući sukob Džekinog oca Midhata sa selektorom Safetom Sušićem da je i sam selektor rekao da to nije bio sukob već jedan dijalog.

- Ispad Edinovog oca ne odobravam. nije se smio dogoditi. Jedini koji ima pravo kazati nešto selektoru su igrači direktno, ali gledajući sa roditeljske strane razumijem reakciju - kazao je Spahić dodajući i da je iz zvižduka navijača koje je nazvao najvažnijom karikom državnog tima izvukao nešto pozitivno.

- Moram poručiti svim iskrenim Bosancima i Hercegovcima da nikad ne sumnjaju u nas i mi ćemo sigurno dati sve od sebe kada to bude potrebno, dodao je Spahić moleći da svi zajedno doprinesemo smirivanju atmosfere kako bismo na put u Brazil otišli što mirniji.

Komentirajući izjavu selektora Sušića da mu Džeko i Spahić neće krojiti reprezentaciju, Spahić je rekao da on kao kapiten ima pravo pitati za neke igrače jer selektor preko njega s njima i komunicira.

- Kad već nosim taj teret i kada Sušić komunicira preko mene, pitao sam za Zahirovića, Ibričića, Rahimića (Adnan, Senijad, Elvir op.a) pa i Muslimovića (Zlatan op.a) jer su oni zabrinuti da li će uopće putovati u Brazil - kazao je Spahić. I dodao da mu je žao što je selektor svjesno ili namjerno pomenuo samo Ibričića, a ja sam pitao i za ostale i pri tome ne želeći sastavljati tim, dodao je Spahić.

Kazao je da je on kao kapiten večeras govorio u ime cijele ekipe te da većina igrača razmišlja isto, potcrtavši da je reprezentacija BiH kao jedan mala familija, zdrava grupa i da su skupa i kad je najteže.

- Ja sam kapiten i moj je zadatak da zaštitim ekipu od svega, pa čak i od selektora ako treba. Zaista nam je u ovom momentu teško jer nam je u posljednje četiri godine ovo najteža situacija. Mi smo jaki, mi imamo svoja mišljenja. Normalno da se sekiramo, ali volio bih kada bi nam svi pomogli da se smiri situacija i da u Brazilu napravimo nešto posebno - kazao je Spahić za FACE TV. 

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android