Objavljeno u kategoriji BiH na 22.02.2019 16:14:00

Čampara protiv koalicije sa SBB-om

Aljoša Čampara Foto Patria

SARAJEVO, (Patria) - Intenzivirani su pregovori između SDA i njihovih potencijalnih partnera u budućoj vlasti: SBB-a, A-SDA i PDA.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka sa delegacijom SBB-a u srijedu ocijenio da su razgovori bili konkretni, sadržajni i obećavajući.

„Ovaj današnji sastanak vjerovatno trasira neke dogovore. Procijenili smo zajedno da smo u prethodnom mandatu stvorili preduvjete da ovaj naredni mandat bude izuzetno uspješan, da se pokrene masovna izgradnja raznovrsne infrastrukture u BiH. SDA je posebno bila zainteresirana za prioritete SBB-a. Predali smo naš program rada i čekamo da SBB da svoj osvrt, tako da se napravi zaista precizan i ozbiljan program rada za naredne četiri godine“, rekao je Izetbegović novinarima.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je poručio da je tokom sastanka posebna pažnja posvećena poboljšanju postojeće situacije u BiH.

„Mogu reći da, kada se govori o strateškim stvarima, postoji vrlo visoka saglasnost SDA i SBB-a po svim pitanjima o kojima smo danas razgovarali“, kazao je Radončić te dodao:

„Mi smo danas kao SBB, a vjerujem i kolege iz SDA, pred jednim velikim ispitom, naročito ako je u pitanju bošnjački nacionalni interes. Ja o tome govorim bez kompleksa. Imate situaciju na državnom nivou da će SNSD i SDS vjerovatno zajedno ući u Vijeće ministara, da to isto rade dva HDZ-a i ja mislim da u pozitivnom smislu takvim trendovima treba parirati na način da se sva odgovornost na državnom nivou ne prebacuje samo na jednu stranku, već da se napravi jedan bošnjački blok koji će raditi u interesu i našeg naroda, ali i BiH u cjelini“, izjavio je šef SBB-a.

SBB ima bolji izborni kapacitet u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Državnom parlamentu od A-SDA i PDA. SBB u Federalnom parlamentu ima osam, dok PDA ima četiri a A-SDA dva zastupnika. U Državnom parlamentu SBB ima dva zastupnika, dok PDA i A-SDA imaju po jednog zastupnika.

Potpredsjednik SDA Aljoša Čampara u petak se ipak usprotivio kolaciji sa SBB-om. On je rekao da nije optimističan kada je u pitanju koalicije SDA - SBB.

„Svjedočili smo dosta puta da su se ponašali kao opozicija u poziciji. Ta iskustva nisu baš najbolja", rekao je Čampara za N1 televiziju. 

'Lični motivi Čampare'

Stavovi Čampare u vezi koaliranja sa SBB-om, smatraju analitičari, mogu biti njegov lični odnos prema lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću, a manje produkt odgovorne političke strategije. Radončić je za sudski proces protiv njega ranije optužio Aljošu Čamparu, kao i njegovog brata Dubravka Čamparu, tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Nakon oslobađajuće presude pred Sudom BiH 2018. godine Radončić je izjavio: "Dogodilo se ono što smo tvrdili, da smo nevini i da smo žrtva porodično montirane optužnice. Jako mi je drago da smo dokazali da nema elemenata za naš krivični progon, da se u fer postupku dokazalo da nema nijednog dokaza osim želje da se mi politički eliminišemo", kazao je Radončić, aludirajući na braću Čampara. Optužnica, koja je potvrđena 15. februara 2016. godine, teretila je Radončića da je organizirao grupu ljudi s ciljem izvršenja krivičnih djela, a kojoj su optuženi Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić dobrovoljno pristupili. Sud Bosne i Hercegovine odbacio je takve optužnice.

Predsjednik SBB-a je u jednom TV intervjuu 2016. godine optužio da bošnjačko jedinstvo između ostalih ruše i braća Čampara.

U intervjuu za Večernji list krajem 2018. godine Radončić je izjavio: „Istina je da je obitelj Čampara, i tužitelj Dubravko Čampara iz političkih motiva pokušao montirati proces protiv mene da me politički diskreditira. Činjenica da je ta optužnica objavljena na dan kada sam objavio predsjedničku kandidaturu dovoljno govori. Činjenica je da je njegov brat i cijela ta obitelj razmještena po institucijama BiH. Jedan brat, Aljoša, ministar je unutarnjih poslova Federacije BiH, Denis Zvizdić, sin njegove tetke je predsjedavajući Vijeća ministara, supruga mu je u vrhu Konkurencijskog vijeća BiH… Hobotnica koju čine oko 200 članova te porodice porijeklom iz Gacka, danas upravlja s BiH.“

Aljoša Čampara potpredsjednik je SDA. Ministar je unutrašnjih poslova Federacije BiH. Na Općim izborima 7. oktobra izabran je u Skupštinu kantona Sarajevo, a odatle u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android