Članak

Zabrinutost lokalne zajednice zbog dolaska novih 250 migranata u kasarnu Ušivak

Općina Hadžići nije konsultovana prije donošenja odluke da se migranti smjeste u kasarnu Ušivak.

HADŽIĆI, (Patria) - U zgradi Općine Hadžići večeras je održana zajednička hitna sjednica Kolegija Općinskog vijeća Hadžići i Općinskog načelnika Hamde Ejubovića povodom trenutne situacije sa migrantima i najave dolaska novih 250 migranta sa područja Unsko-sanskog kantona u bivšu kasarnu “Ušivak”. Sjednici su pored predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Hadžići prisustvovali Mevludin Halilović komesar MUP-a KS, Dražen Rozić koordinator projekata za prihvatni centar “Ušivak” ispred Međunarodne organizacije za migracije, Muris Selimović ispred Službe za poslove sa strancima BiH, zastupnik u Parlamentu FBiH sa područja općine Hadžići Eldar Čomor te zastupnica u Skupštini KS sa područja općine Hadžići Admela Hodžić.

Okupljeni su u svoje ime i ime građana općine Hadžići zatražili hitno i neodložno od nadležnih institucija da težište migrantske krize rasporede širom BiH, a ne kao do sada samo na nekoliko općina Federacije BiH. 

U zajedničkom saopćenju za javnost ukazano je na činjenicu da bi nadležnost u rješavanju migrantske krize trebala imati država, a nikako jedinice lokalne samouprave. Općina Hadžići nije konsultovana prije donošenja odluke da se migranti smjeste u kasarnu Ušivak. Izražena je zabrinutost zbog dolaska 250 migranata problematičnog karaktera uz postojećih već 500 koliko ih je u kasarni Ušivak. U saopćenju je naveden i zahtjev da se težište migrantske krize rasporedi širom BiH, a ne u samo nekoliko općina u FBiH.

#BiH