Članak

Svjedok Tužilaštva u 'slučaju Čemerno': U štali i kuhinji nije bilo civila

Jevrić je ispričao da je prije rata živio u Podgori, selu pored Breze, a da je 27. ili 28. maja 1992. godine otišao na Okruglicu

(Patria) - Svjedok Tužilaštva BiH Boško Jevrić danas je pred Sudom BiH svjedočio u slučaju Džemal Hadžić i drugi, a u vezi napada na Čemerno, gdje su bile smještene četiri haubice VRS-a, a Teritorijalna odbrana izvršila je napad u cilju neutraliziranja haubica.

Jevrić je ispričao da je prije rata živio u Podgori, selu pored Breze, a da je 27. ili 28. maja 1992. godine otišao na Okruglicu, selo gdje je ranije izmjestio svoju suprugu i djecu. 

"Otišao sam iz Podgore zbog nesigurnosti. Prenoćio sam na Okruglici noć, dvije i onda su mi došli Savo Cvijetić i Mihajlović i mobilizirali me. Digli su me na Čemerno. Rekli su nam da moramo osiguravati haubice na Čemernom",kazao je Jevrić.

Na Čemernu je, kaže Jevrić, bio smješten u kuću Damjanovića, te da je u štali koja ranije korištena bila smještena kuhinja za vojsku. Nije mogao potvrditi niti demantirati da je u toj štali bilo i skladište municije VRS-a.

Jevrić je kazao da su bili raspoređeni na brdo Dernek uz rub šume, i da su tu držali straže u rovovima. Potvrdio je više puta da su sebi pravili zaklone od kamenja, polukružnog oblika. Podsjećamo, raniji svjedoci Tužilaštva BiH i na pokaz fotografija govorili su da to nisu nikakvi rovovi niti zakloni, već tzv. gromile.

Jevrić nije mogao precizirati datum napada na Čemerno ali je izjavio da je u štali, u kojoj je bila smještena kuhinja, bilo pet žena, od kojih su dvije bile sestre Damjanović, koje su spremale hranu, i da su Kunosićani bili na spavanju i živi kad je on otišao iz Čemernog. Svjedok je potvrdio advokatima odbrane da su sestre Damjanović bile vojno angažovane, jer su radile kao kuharice za vojsku.

“U štali i kuhinji nije bilo civila”, dodao je svjedok.

Jevrić je bio raspoređen na brdo, na 150 metara od haubica. 

„Drugu noć smo došli na večeru i došao je čovjek, s ljudima sa Čemernog se pozdravio i rekao što sjedimo, došla je vojska iz Breze, i da ćemo biti napadnuti. Nakon toga smo se razišli, otišli na spavanje”, istakao je Jevrić.

Nešto iza pet sati ujutru, Jevrić je, kako je rekao, čuo pucnjavu i probudio je vojnike. Stigavši na oko 150 metara od haubica, kazao je, vidio je vojsku i u selu je čuo pucnjavu. Tada, oko haubica se nije pucalo, dodao je.

Odgovarajući na pitanja odbrane Jevrić je kazao da ne zna je li vojska obavijestila ljude u Čemernom da će biti napad i da se sklone, te da ne zna gdje je bila smještena vojska koja je opsluživala haubice.

On je potvrdio da je čuo dejstvovanje haubica i dok je bio na Okruglici, prije njegove mobilizacije. 

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO) te aktivnog i rezervnog sastava policije Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića i Nehura Ganića da su u junu 1992. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u Čemernom.
Nastavak suđenje je zakazan za 7. mart.
 

#BiH