Članak

Juncker: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je pitanje rata ili mira

Juncker razgovarao sa Pahorom u Briselu.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik Evropski komisije Jean-Claude Juncker izjavio je danas u Briselu da zemlje Zapadnog Balkana trebaju imati stvarnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji, jer u suprotnom postoji rizik od povratka u 90-te godine prošlog stoljeća. 

Junckerova izjava došla je nakon razgovora sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom o perspektivi članstva zapadnobalkanskih zemalja.  

“Ako te zemlje ne postanu članice EU riskiramo povratak u 90-te. Mislim da je to pitanje rata ili mira", rekao je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare i poručio da će “učiniti sve da dođe na sastanak na vrhu Inicijative triju mora koji organizira slovenski predsjednik početkom juna u Ljubljani”. 

"U potpunosti podržavam tu inicijativu", rekao je Juncker koji je i prošle godine sudjelovalo na summitu Inicijative u Bukureštu.  

Pahor se u govoru o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu, kazavši da je BiH slučaj "sui generis" i prema kojoj treba biti "suptilan", što ne znači da joj treba popuštati po pitanju ispunjavaja kriterija za evrpske integracije. 

#BiH