Članak

Hadžibajrić potpisao ugovore sa izvođačima radova na četiri kapitalna projekta

Sa ova četiri projekta vrijednost uloženih sredstava u posljednjih 11 godina iznosit će 90 miliona KM. 

SARAJEVO, (Patria) - Načelnik općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas ugovore sa izvođačima radova za četiri kapitalna projekta u općini Stari Grad Sarajevo koji će biti realizovani ove godine.

Riječ je o izgradnja prve javne podzemne garaže u ulici Šahinagića (preko puta Vijećnice), izgradnji sportske sale za OŠ “Edhem Mulabdić“, u ulici Konak, rekonstrukciji i nadogradnji objekta Doma zdravlja Stari Grad, te rekonstrukciji/utopljavanju zgrade Općine Stari Grad.

Ovi projekti finansirat će se kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj, a njihova ukupna vrijednost iznosi 13,3 miliona konvertibilnih maraka. Realizacija svih projekata počinje na proljeće, a rok za završetak radova je pet, odnosno šest mjeseci. Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je da su još 2013. godine povedeni prvi razgovori sa predstavnicima Saudijskog fonda. 

- Više od pet godina je prošlo kako smo radili samo na administrativnoj proceduri da dobijemo ta sredstva. Kompletna procedura morala je proći sve nivoe vlasti da bismo ušli u proceduru, a onda smo svu dokumentaciju vratili Saudijskom fondu, a onda ponovo na odobrenje u BiH što je trajalo godinu – kazao je Hadžibajrić. 

Hadžibajrić se zahvalio vijećnicima koji su podržavali ovaj projekat što uključuje i zaduženje kod Saudijskog fonda. 

- Sredstva od same garaže mogu servisirati kreditno zaduženje za sva četiri projekta. Od ova četiri projekta dva apsolutno nisu u nadležnosti općine, a to su izgradnja sportske sale za OŠ „Edhem Mulabdić“ i Dom zdravlja Stari Grad jer je to u nadležnosti ministarstava i Kantona Sarajevo – kazao je Hadžibajrić.

On je istakao i da je u zadnjih 10 godina u projekte na području općine Stari Grad uloženo 62 miliona KM, a od Kantona su dobili 3.690.000 KM dok su određene općine dobijale desetine miliona maraka. Hadžibajrić je kazao da će Vlada KS učestvovati sa 2 miliona KM u infrastrukturnim projektima. 

- Sva četiri projekta će krenuti istovremeno i to do početka aprila i očekivanja su da se radovi okončaju najdalje do kraja ove godine – kazao je Hadžibajrić dodavši da će sa ova četiri projekta vrijednost uloženih sredstava u posljednjih 11 godina iznositi 90 miliona KM. 

#BiH