Članak

Traju provjere je li u Agenciju za forenzička ispitivanja imenovan direktor sa 'dopisanog spiska'

Vijeće ministara imenovalo je za direktora Agencije Neđu Kojića. Sagovornik agencije Patria iz Vijeća ministara tvrdi da imenovani Kojić uopšte nije bio na listi uspješnih kandidata

SARAJEVO, (Patria) - Na Sudu BIH obavljena je rasprava po tužbi Radiše Samardžije protiv Ministarstva sigurnosti BiH radi naknade štete, a u Tužilaštvu BiH se vodi poseban krivični postupak protiv Igora Golijanina, šefa kabineta ministra Dragana Mektića. 

Naime, 2017. godine raspisan je oglas za imenovanje direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH. Nakon provedene procedure, komisija koju je sastavio ministar Mektić uredila je listu uspješnih kandidata, a predsjednik komisije Igor Golijanin tu listu je dostavio ministru Mektiću. Vijeće ministara nakon toga je za direktora Agencije imenovalo Neđu Kojića. Sagovornik agencije Patria iz Vijeća ministara tvrdi da imenovani Kojić uopšte nije bio na listi uspješnih kandidata. Članovi komisije koji su sačinjavali tu listu, osim Golijanina, bili su još Samir Rizvo, Mladen Mrkaja, Ermin Pešto i Ivana Veselčić.  

Radiša Samardžija, službenik Granične policije BiH, bio je najbolje ocijenjeni kandidat na listi Komisije. 

Ministar Mektić u izjavi za agenciju Patriju ističe:

„Mi smo izvršili izbor direktora, a jedan od kandidata se žalio prvo ombudsmanu, koji je potvrdio našu odluku, pa se žalio Uredu za žalbe, koji je također potvrdio našu odluku, i sad je kod Suda BiH pokrenuo upravni spor. Sud će donijeti odluku. Ne mogu ja da prejudiciram kakva će ta odluka biti. Niti je ovo prvi niti posljednji put da neko pokrene upravni spor“, kazao je Mektić za NAP.

Ministar Mektić demantira da Kojić nije ocijenjen pozitivno. 

„Imaju papiri, ima zapisnik. Članovi komisije su potpisali zapisnik o rang listi i bodovanju. To je meni bilo dovoljno. Imam zapisnik Komisije i na osnovu toga je izvršeno imenovanje. Ne vidim ništa spektakularno u tome“, rekao je Mektić.

#BiH