Članak

KOMENTAR Sa nacionalnim strankama protiv nacionalnih stranaka

Intenzivirani su pregovori između političkih partija u Bosni i Hercegovini, koje će u naredne četiri godine činiti vlast u zemlji, nakon izbora održanih 7. oktobra

Piše Armin Aljović


Intenzivirani su pregovori između političkih partija u Bosni i Hercegovini, koje će u naredne četiri godine činiti vlast u zemlji, nakon izbora održanih 7. oktobra.

SNSD će predstavljati Srbe. U Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u BiH, SNSD je dominantan u odnosu na opozicioni SDS i PDP, a ta partija će biti dio vlast i na nivou države. HDZ nema opoziciju, pa će ta partija biti hrvatska politika od kantona preko Federacije do državne vlasti. Čeka se ko će uz SDA činiti četvrtog partnera iz Federacije.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je nakon sastanka u centrali SDA u ponedjeljak da bi Vijeće ministara, dakle, ekvivalent državne vlade, trebalo biti formirano u narednih nekoliko dana. “Vjerujem de će BiH dobiti mandatara za Vijeće ministara u sljedećih sedam dana. A da bi se to dogodilo morat će još jednom sjesti zajedno  svi oni koji pretendiraju biti dio vlasti jer je to previše osjetljivo pitanje.”

BH Blok, sastavljen iz tri stranke - Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta i Naša stranka - ranije su odbile ući u vlast na nacionalnim strankama, pa je SDA ovih dana u pregovorima sa SBB-om, A-SDA i PDA. Nije moguće formirati vlast samo sa tri nacionalne stranke, potrebna je pomoć i neke od stranaka ljevice ili centra. “Nema ozbiljnog državničkog pristupa koji polazi od političkih sujeta i odbijanja kontakata i susreta”, rekao je lider SBB-a Fahrudin Radončić, nagovještavajući da je spreman biti dio parlamentarne većine u naredne četiri godine.

SDA, SNSD i HDZ su tri najjače etničke partije u Bosni i Hercegovini. No, pokazalo se da politika zasnovana isključivo na etničkim principima u Bosni i Hercegovini dovodi do etničke podjele građana, ona je generator korupcije i slabe ekonomije zemlje. SNSD je u Republici Srpskoj na vlasti više od jedne decenije, a taj entitet je danas na ivici ekonomskog kolapsa, dok je vladavina prava spala na najniži nivu od okončanja rata do danas. U dijelovima zapadne Hercegovine gdje vlada HDZ ne postoji ništa što može djelovati izvan okvira te političke partije, dok su institucije pod kontrolom SDA također nagrižene korupcijom i javni budžet se troši uglavnom na strnačke interese. 

Odgovornost na četvrtim partnerom u budućoj vlasti u Bosni i Hercegovini je ogromna. Bit će teško pomiriti nacionalno i građansko. Dok su nacionalne stranke zarobljene u etničke okvire, a građane ucjenjuju strahom od drugih, novi partner će morati izaći iz tih stega i pokazati da je vladavina prava i ekonomija preduslov za bilo kakav razvoj društva, pa i očuvanje etničkih elemenata.  Bit će to neka vrsta koalicije sa nacionalnim strankama protiv nacionalnih stranaka.

#Specijal