Članak

Proizvođači opreme pozvani u Neum

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) u ovoj godini planira brojne aktivnosti o kojima će biti riječi na ovosedmičnoj sjednici Upravnog odbora

Piše: H. Arifagić


Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) u ovoj godini planira brojne aktivnosti o kojima će biti riječi na ovosedmičnoj sjednici Upravnog odbora zakazanoj u Sarajevu. Iz obimnog dnevnog reda posebnu pažnju zaslužuje održavanje tradicionalnog, sada već 14 po redu savjetovanja CIGRE planiranog za jesen i saradnja sa Društvom za razvoj, promociju i primjenu naprednih tehnologija iz Sarajeva.

Komitet je na adrese brojnih kompanija iz oblasti elektroenergetike i onih koje tehnološki podržavaju taj sistem već uputio poziv da u toku savjetovanja (biće održano u Neumu) izlože i promovišu svoje proizvode, a njihovi stručnjaci učestvuju u razmatranju brojnih tema koje će se baviti svim područjima planiranja, održavanja i razvoja elektroenergetskih sistema.

„Održavanje i razvoj stručne i naučne zajednice u ovom području je preduvjet pouzdane proizvodnje, prenosa i korištenja električne energije kao odlučujućeg činitelja moderne civilizacije“, izjavio je ovim povodom Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskophercegovačkog komiteta CIGRE.

U tom kontekstu treba posmatrati i saradnju ovog komiteta sa Društvom za razvoj, promociju i primjenu naprednih tehnologija sa kojim će biti suorganizator  naučnog simpozija o naprednim elektroenergetskim sistemima kvaliteti električne energije i kompjuterskom modeliranju. Ovaj simpozij će biti dio stručnih aktivnosti predviđenih programom 11.dana bosasnkohercegovačke američke akademije umjetnosti i nauke (BHAAAS) u junu ove godine.

Saradnja CIGRE BiH i spomenuta akademija već nekoliko godina je u usponu i stalno se proširuje. Lani je Akademija podržala inicijativu o otvaranju tehničkog muzeja u Sarajevu a to će, prema riječima Edherma Bičakčića biti jedna od tema razgovora i na ovogodišnjim danima BHAAAS-a.

#Biznis