Članak

Terzić za NAP: Hrvati najviše ugroženi zbog aspiracija hrvatskih predstavnika u vlasti

Istovremeno, HDZ sjajno sarađuje sa SNSD-om na planovima držanja BiH kao taoca.

(Patria) - Priča o ugroženosti hrvatskog naroda ne stoji iz više razloga, ne samo što su predstavnici hrvatskog naroda, odnosno HDZ-a dominantni u domovima naroda FBiH i BiH, nego imaju sve ministre iz hrvatske kvote u Vladi FBiH, a isto tako i u Vijeću ministara BiH, izjavio je za Patriju politički analitičar Almir Terzić.

“Ne možemo uopće govoriti o majorizaciji Hrvata, ja mislim da su Hrvati u BiH najviše ugroženi od samih Hrvata i od raznih vrsta aspiracija određenih predstavnika hrvatskog naroda. Treba jasno reći i da je Božo Ljubić osnivanjem, HDZ-a 1990. i rušenjem aprilskog paketa 2006. godine nanio najveću i nesagledivu štetu hrvatskom narodu u BiH. Sva rješenja na kojima sada HDZ BiH insistira, na mnogo ljepši način su bila predviđena aprilskim paketom, odnoso imali su mogućnost da kroz Parlamentarnu skupštinu BiH biraju člana Predsjedništva”, smatra Terzić.

I sada, dodaje Terzić, "imamo apsurdnu situaciju u kojoj oni koji su srušili aprilski paket govore kako je jedan narod ugrožen, 'a oni su zapravo doprinijeli takvom statusu tog naroda.'

“HDZ često govori o legitimitetu i legitimnosti izabranih predstavnika, osporavaju izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, a onda smo svjedoci da ćemo u Domu naroda koji će sutra biti konstituisan (u srijedu, 20. februara, op. a.) imati srpskog predstavnika koji dolazi iz HDZ-a BiH. Postavlja se pitanje kako to neko nema legitimitet i legalitet, a neko ko je izabran iz HDZ-a BiH, iz reda srpskog naroda, ima taj legitimitet i legalitet”, kaže Terzić.

Dodaje da se ovdje radi “o klasičnom spinu i pokušajima HDZ-a da određenom vrstom pritisaka, ucjena, pa i prevelike halabuke zamaskira cjelokupno stanje u BiH i prebaci to na pitanje ugroženosti koje uopće ne stoji”.

“Istovremeno, HDZ sjajno sarađuje sa SNSD-om na planovima držanja BiH kao taoca, a i da apsurd bude veći ne pokreće pitanje statusa hrvatskog naroda u RS, gdje su dovedeni na nivo statističke greške”, rekao je Terzić za Patriju.

Terzić podsjeća da su i u poslijeratnom periodu predstavnici hrvatskog naroda egzistirali u NSRS, a da sada hrvatskih predstavnika više nema. 

“Pitanje je koliko je HDZ brinuo za Hrvate u RS”, zaključio je Terzić.

#BiH