Članak

KOMENTAR Imenovanja u SBK: Ministri opšte prakse  

Margaret Tačer, čuvena premijerka Britanije, svojevremeno je rekla nešto što evo tri desetljeća redovno promaši Balkan: Jedina politika je kadrovska politika

Piše: Sead Omeragić



Margaret Tačer, čuvena premijerka Britanije, svojevremeno je rekla nešto što evo tri desetljeća redovno promaši Balkan: Jedina politika je kadrovska politika. Dakle, pravi ljudi, oni koji znaju, koji su stručnjaci posvećeni svom poslu, trebaju dobiti mogućnost za bavljenje svojom profesijom.  
 
Pravi ljudi na pravom mjestu. Reklo bi se da naše stranke vode suprotnu politiku. Stavi krivog čovjeka i od ministarske ili kakve druge pozicije, napravi mjesto za život na Marsu.       
 
Tahir Lendo je diplomirani inžinjer zaštite na radu i okolone. Bio u prošlom mandatu premijer Srednjebosasnkog kantona, a imenovan je i u ovome mandatu.
 
Zoran Marković je inžinjer građevinarstva. U mandatu 2014. – 2018. bio je ministar finansija, u ovome mandatu postavljen je za ministra pravosuđa. HDZ možda želi uspostaviti neku tajnu vezu između građevine i pravosuđa. Treba sve pokušati. Samo nebo je granica.  

A onda još veći šok. Nisvet Hrnjić, pulmolog, biće ministar privrede. U Srednjoj Bosni se šale: Prodisat će nam privreda sa pulmologom na čelu. Istina, dr. Hrnjić je bio dugo vremena načelnik općine Jajce. Ali, ipak, specijaliasta za plućne bolesti na čelu privrede, teško da je moguće napraviti kombinaciju i uvezati. Osim ako SDA želi uspostaviti vezu domaće teške industrije sa zagađenjima vazduha. Kidnapuješ narodu pulmologa i omogućiš ljudima da umiru bez dijagnoze i ograničenja.         

U prošlom mandatu ministar zdravlja bio je stručnjak iz oblasti metalurgije Nikola Grubešić. Bio je svojevremeno direktor Agencije za privatizaciju SBK koja je prodala čak i Veterinarsku stanicu u Bugojnu, što je kasnije poništeno. U ovom mandatu ministar zdravstva bit će inžinjer informatike Anto Matić.

U ovom mandatu za ministra okoliša imenovan je Amir Šećibović, završio Fakultet za sport i fizičku kulturu, inače bio reprezentativac BiH u karateu.  Mali napredak, u prošlom mandatu ministar okoliša bio je Amer Mrako, orijentalist po profesiji.

Tahir Lendo je rekao da je ovo najbrže formirana vlada u historiji ovog kantona.    

Nažalost, po ovim kadrovskim rješenjima jasno je da naše stranke potiču politizaciju svega, pa im je stručnost i znanje zadnja rupa na svirali. Kadrovi koje postavljaju uglavnom nemaju ili imaju malo veze sa onim što rade. Izgleda kao da su izvučeni na lutriji ili prosuti iz kakve stranačke kante pa gdje se ko zaustavi.  
  

#Specijal