Članak

Oprečna mišljenja unutar SDA o koaliciji sa Savezom za bolju budućnost

Unutar SDA postoje oprečna mišljenja o ulasku u vlast sa Savezom za bolju budućnost.

SARAJEVO, (Patria) - U srijedu će u Centrali SDA biti održan sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), predvođenih predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem.

Na sastanku će se razgovarati o formiranju vlasti na entitetskom i državnom nivou. SDA će pojedinačne sastanke održati i sa A-SDA i PDA. Kako je ranije kazao predsjednik SDA Bakir Izetbegović neće ih u vlast zvati kao blok. 

SDA od samog početka procesa pregovora o formiranju vlasti priziva i četvrtog partnera, a prvo su razgovarali sa BH blokom (SDP, DF, Naša stranka) koji je odbio ulazak u vlast. Na državnom nivou SDA, HDZ BiH i SNSD imaju potrebnu većinu ali u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH SDA i HDZ BiH nemaju obezbijeđenu većinu.  

Unutar SDA postoje oprečna mišljenja o ulasku u vlast sa Savezom za bolju budućnost, bez obzira što je u proteklom mandatu bila sklopljena koalicija između Izetbegovića i Radončića. S druge strane, postoji opasnost da bi SDA u toj većini sa HDZ BiH i SBB-om mogla biti usamljena kada je riječ o određenim političkim pitanjima. Posebno će se to odraziti u domovima naroda i Parlamenta FBiH i PS BiH.  

#BiH