Članak

Hadžović za NAP: Građani se mobilišu u slučaju migranata, jer je država zakazala

“I policija treba povećati povjerenje građana u njen rad”, dodaje Hadžović.

SARAJEVO, (Patria) - Izjavu dekana banjalučkog Fakulteta za sigurnost i zaštitu Slobodana Župljanina o samoorganiziranju i samoosiguranju građana nakon prvih krađa koje su u RS počinili migranti, za agenciju Patria je komentarisao direktor Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžiović, kazavši da je dekan Župljanin u objašnjenju naveo da građani trebaju da prijave sve sumnjive aktivnosti policiji i da je naslov Župljaninove izjave pretenciozno napisan.

“I mi iz Centra za sigurnosne studije stalno ukazujemo da građani i društvo moraju malo više participirati u kreiranju sigurnosnog ambijenta, ne samo u slučaju migranata”, kaže Hadžović.

Navodi Hadžović i primjer saradnje građana u slučaju potrage za ubicom Edinom Gačićem.

“I policija treba povećati povjerenje građana u njen rad”, dodaje Hadžović.

Na konstataciju da niko ne poziva na samoorganizaciju protiv drugih oblika kriminala i da je zato poziv Župljanina specifičan, Hadžović kaže da “već u USK imamo jednu vrstu samoorganizacije, gdje su građani provjeravali vozila u kojima su dovoženi migranti, poduzimali su mjere za zaštitu svojih objekata...”.

“Niko pod tom samoorganizacijom ne misli na upotrebu naoružanja”, poručuje direktor Centra za sigurnosne studije.

Na pitanje možemo li očekivati veće incidente, ako građani preuzmu sve u svoje ruke, Hadžović kaže da se to ne bi trebalo desiti.

“Na području USK nemamo veliki broj krivičnih djela, ali u uslovima u kojima država ne može kvalitetno odgovoriti, to predstavlja jedan znak građanima da se mobilišu", smatra Hadžović i dodaje da vjeruje da će država konačno malo snažnije stati u regulisanju kretanja migracija i novih zakonskih odredbi vezano za njihov boravak u BiH.

"Opet možemo očekivati novi val izbjeglica i to treba biti upozorenje za institucije. Na istom nivou je broj migranata koji su u prošloj godini ušli u Tursku i očekivati je da će nastaviti ovom rutom na kojoj se nalazi BiH. Sad je malo stalo zbog vremenskih uslova, a realno je očekivati da s poboljšanjem vremena oni neće ostati u Grčkoj nego će tražiti put, kao i prošle godine, da se transferiraju do njihovih destinacija", rekao je Hadžović za Patriju.

#BiH