Članak

Europarlamentarci protjerani iz Venezuele

Caracas je ranije upozorio eurozastupnike

SARAJEVO, (Patria) - Upravo nas protjeruju iz Venezuele, oduzeli su nam putovnice, nisu nas obavijestili o razlogu izgona i nismo dobili nikakav dokument u kojemu bi bili navedeni razlozi takve odluke", rekao je Španjolac Esteban Gonzalez Pons, jedan od pet evropskih zastupnika (svi iz redova Evropske pučke stranke, desnica i desni centar), u videoporuci snimljenoj na aerodromu Caracas-Maiquetia.

Lider opozicije Juan Guaido kritikovao je "izolirani i sve nerazumniji režim" zbog izgona petero evropskih zastupnika, na početku sedmice presudnog za Venezuelu, jer u subotu u zemlju treba ući humanitarna pomoć, čemu se predsjednik Nicolas Maduro protivi.

"Prva smo međunarodna delegacija koja je trebala posjetiti privremenog predsjednika Juana Guaidoa. Problem nije u tome što nas se ne pušta u zemlju, nego što se privremenom predsjedniku ne dopušta da se sastane sa stranim vlastima u Venezueli", požalio se.

Ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza rekao je da je Caracas "službenim diplomatskim putem prije nekoliko dana obavijestio grupu eurozastupnika koji su htjeli posjetiti zemlju radi planiranja urote, da neće biti pušteni te da je od njih zatraženo da odustanu i tako spriječe daljnju provokaciju".

#Svijet