Članak

Zatvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival

Ceremoniju otvaranja 14. EYOF-a na stadionu Koševo, koji je trajao od 10. do 15. februara pratilo je 25.000 gledalaca.

(Patria) - U Istočnom Sarajevu večeras je svečano zatvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF), čiji su domaćini bili Sarajevo i Istočno Sarajevo. Na ceremoniji je upriličena i primopredaja zastave između ovogodišnjeg i organizatora narednog EYOF-a, koji će biti održan u finskom gradu Vuokattiju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se organizatorima i učesnicima EYOF-a. On je rekao da je „bilo krajnje vrijeme da upravo na ovaj način pošaljemo sliku sa ovih prostora, sasvim drugu od one koje su godinama išle.“ 

„Mi smo zajedno svi napravili ram za sliku koju šaljemo u čitav svijet", kazao je Dodik. Na svečanosti zatvaranja prisustovali su još i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je da plamen mira „koji smo nedavno donijeli iz Rima bio nam je potreban i neophodan, a vrijednosti olimpizma ćemo, nadam se, baštiniti zauvijek.“

„Iako danas zatvaramo EYOF dokazali smo da smo spremni otvoriti nova vrata za našu zajedničku, ljepšu budućnost“, rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Mladi sportisti iz Norveške EYOF su završili sa šest zlatnih, jednom srebrenom i pet bronzanih medalja. Druga je Švajcarska sa pet zlatnih i srebrenih, te dva bronzana odličja. Na trećem mjestu je Francuska sa četiri zlatne, tri srebrne i četiri bronzane medalje.

Ceremoniju otvaranja 14. EYOF-a na stadionu Koševo, koji je trajao od 10. do 15. februara pratilo je 25.000 gledalaca. Na igrama je učestvovalo 1.400 sportista, trenera i članova delegacija iz 46 država. 

Takmičenja se održavalo u osam sportova: alpsko skijanje, skijaško trčanje, biatlon, hokej na ledu, brzo klizanje, umjetničko klizanje, snowboard i karling.

Takmičenja su se odvijala na planinama Jahorina, Igman i Bjelašnica, te u dvoranama Huan Antonio Samaranch, Skenderija i na Palama.
 

#Sport