Članak

KOMENTAR Izetbegović prihvatio Čovićev narativ: ‘Komšić je bošnjački član Predsjedništva’

Dragan Čović je tokom obraćanja novinarima u srijedu nakon sastanka sa SDA u Sarajevu izjavio: “Nikada više se ne smije dogoditi da budu dva bošnjačka člana u Predsjedništvu BiH

Piše Armin Aljović


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prihvatio je narativ Dragana Čovića da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić ustvari “bošnjački član u Predsjedništvu”, i da u toj državnoj instituciji Hrvate nema ko predstavljati. Čović je tokom obraćanja novinarima u srijedu nakon sastanka sa Izetbegovićem u Sarajevu izjavio: “Nikada više se ne smije dogoditi da budu dva bošnjačka člana u Predsjedništvu BiH”. Čović je aludirao na Komšića, koji ga je pobijedio na oktobarskim izborima, jer je dobio glasove ne samo Hrvata, već i Bošnjaka i Srba, ali i onih glasača u BiH koji se ne izjašnjavaju nacionalno.

Dan prije sastanka HDZ-a i SDA u Sarajevu zastupnica iz Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu Željana Zovko također je izjavila: “Sa zabrinjavajućom zebnjom gledam pozive bošnjačkog lidera Komšića i njegove prijetnje upućene Republici Hrvatskoj.” Zovko, rođena u Mostaru, bila je ambasadorica Bosne i Hercegovine, nakon čega je u Evropski parlament ušla kao zastupnica susjedne Hrvatske. Njeni stavovi prema Bosni i Hercegovini od tada su otvoreno retrogradni. Zovko koristi poziciju europarlamentarca kako bi kod kolega u Briselu lobirala da podrže etničku podjelu Bosne i Hercegovine, koja je započeta krvavim ratom devedesetih.

Retorika Čovića i HDZ-a u pogledu Komšića izgleda sistemski i osmišljeno. HDZ planski u javni prostor ubacuje termin da je Komšić bošnjački član u Predsjedništvu, kako bi kod hrvatskih glasača proizveli osjećaj prevare. U tome Čoviću pomaže dio hrvatske nacionalne akademske zajednice, neki crkveni krugovi, dok susjedna Republika Hrvatska ulaže ogromne napore u propagiranju takve politike kod međunarodne zajednice. Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković kao i predsjednica te zemlje Kolinda Grabar-Kitarović traže snažnu podršku drugih članica Evropske unije u izmjeni Izbornog zakona BiH na način da se zemlja podijeli na tri etničke jedinice i da u Predsjedništvu BiH više nemaju šansi oni koji na sve građane u zemlji gledaju kao na svoj narod.

Zašto je Komšić smetnja Čoviću i HDZ-u? Njegov koncept Bosne i Hercegovine je potpuno drugačiji od onoga kako zagovara desničarski HDZ. Komšić Bosnu i Hercegovinu vidi kao evropsku zemlju, gdje će na prvom mjestu biti zagarantovana prava svih ljudi bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, nasuprot Bosni i Hercegovini kakvu je vidi Čović, podjeljenu na tri državice, u kojima narodi neće živjeti jedni sa drugima, već jedni pored drugih. Svjetski mediji, poput New Yor Timesa, Washington Posta ili The Guardiana su nakon izbora u BiH 7. oktobra donijeli vijest o pobjedi umjernog Komšića nad desničarskim kandidatom Draganom Čovićem.

Izetbegović ima čudan odnos prema politici Čovića. Nakon izbora je pozvao stranke ljevice da se pridruže SDA-u i tako formiraju snažan blok probosanskih, patriotskih stranaka, koje bi se suprotstavile političkom nasrtaju na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ističući kao opasnost po Bosnu i Hercegovinu prije svega SNSD i HDZ, sa kojima SDA mora dijeliti vlast. Uporedo sa tim apelima, SDA je tokom izbora delegata za Dom naroda Federacije u kombinaciji između delegata Hrvata iz SDP-a i delegata Hrvata iz HDZ-a podržala kandidata HDZ-a, dok je iz Republike Srpske podržala delegate iz SNSD-a za Državni dom naroda! Dragan Čović i Milorad Dodik će do narednih Općih izbora u BiH 2022. godine imati kontrolu nad domovina naroda u Bosni i Hercegovini, što je apsolutna politička dominacija tog dvojca, a to im je dobrim dijelom omogućila i SDA svojim glasanjem na nižim nivoima vlasti.

Izetbegović u srijedu nije reagirao na Čovićevu tvrdnju da je Komšić bošnjački član Predsjedništva. Naprotiv. Izetbegović je rekao: “Još jedan sastanak u jednoj dobroj atmosferi. Mislim da smo napravili još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim razinama, na kantonalnoj razini je to već krenulo. Cijenim da ćemo u prvoj polovini marta imati već definirane koalicije”.

Zbog čega je Izetbegović pristao na Čovićev narativ o Komšiću kao bošnjačkom članu Predsjedništva? Znači li to da će SDA pristati na izmjene Izbornog zakona na način kako traži HDZ; da se glasačima u vrijeme izbora stavljaju nacionalne trakice oko ruke, pa da Bošnjaci mogu glasati samo za bošnjačke političare, Hrvati za Hrvatske, a da glasači Srbi mogu glasati samo za srpske političare? Premda takav prijedlog izmjena Izbornog zakona dolazi iz HDZ-a, koji se predstavlja kao jedini legitimni predstavnik Hrvata, hiljade bosanskih Hrvata bi bilo diskriminirano upravo prijedlogom Izbornog zakona koji dolazi iz HDZ-a, jer bi pravo na izbor hrvatskog člana u Predsjedništvu ekskluzivno pripadalo samo njihovim sunarodnjacima ih Hercegovine, koja se smatra izbornom bazom HDZ-a. Takvu vrstu društva Evropa ne poznaje. 

#BiH