Članak

Pripadnici MUP-a TK i FUP-a pretresaju više lokacija zbog umiješanosti policajaca u krivična djela

Edinu Muliću iz Tuzle predložen je pritvor.

SARAJEVO, (Patria) - Edinu Muliću iz Tuzle predložen je pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da je kao direktor Omladinske zadruge Infomreža Tuzla počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, porezna utaja i pranje novca, saopćilo je Kantonalno tužilaštvo TK.

Također, u toku su pretresi na više lokacija radi sumnje da su tri službenika policije iz MUP-a TK i Policijske stanice Kalesija počinili više krivičnih djela.

Po nalogu ovog Tužilaštva i po naredbi Općinskog suda Tuzla, pripadnici MUP-a TK i Federalne uprave policije obavljaju pretrese na više lokacija u Tuzli i Kalesiji, u stambenim objektima, MUP-u TK,  PS Kalesija i jednom poslovnom objektu.

Pretresi se obavljaju radi sumnje da su tri službenika MUP-a TK počinila više krivičnih djela.

Radi se o sadašnjem načelniku operativnog centra u MUP-u TK, koji je ranije obavljao poslove zamjenika ovog Centra i komandira PS Kalesija, te o jednom službeniku i policajcu iz PS Kalesija.

Načelnik operativnog centra MUP-a TK je osumnjičen da je, dok je obavljao pomenute funkcije,  počinio više krivičnih djela: zloupotreba položaja i ovlašćenja, odavanje službene tajne, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, primanje dara ili drugog oblika koristi i zlostavljanje u obavljanju službe u periodu od 2014. do 2019. godine.

Službenik i policajac PS Kalesija su osumnjičeni za krivična djela primanje dara ili drugog oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

Nakon pretresa će nad osumnjičenim  biti obavljena kriminalistička obrada, te će se Tužilaštvu dostaviti izvještaj i prateća dokumentacija.  Osumnjičeni će najvjerovatnije nakon toga  biti predati u nadležnost Tužilaštva gdje će se ispitati i odredit će se koje dalje mjere će se poduzimati, navodi se u saopćenju.

#CrnaHronika