Članak

Usred disciplinskog postupka Dalida Burzić imenovana za sudiju Suda BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenovalo je danas Dalidu Burzić za sudiju Suda BiH, saznaje agencija Patria. 

SARAJEVO, (Patria) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenovalo je danas Dalidu Burzić za sudiju Suda BiH, potvrđeno je za agenciju Patria. Od 15 članova koliko ima VSTV, njih 10 je glasalo za, a dvoje protiv. Burzić je aktuelna glavna tužiteljica Tužilaštva KS. 

Među članovima VSTV-a izbila je i svađa oko njenog imenovanja jer su neki članovi govorili o slučaju Dženan Memić zbog kojeg je protiv Dalide Burzić pokrenut i disciplinski postupak koji je u toku. 

Već nekoliko mjeseci se pripremalo imenovanje Burzić za sudiju Suda BiH, a prema informacijama koje ima agencija Patria za nju su lobirali i određeni politički centri moći. 

Porodica Memić tvrdila je da je Burzić dozvolila podizanje lažne optužnice za saobraćajnu nesreću, te je na predmetu radilo osam tužilaca od kojih je dvoje već napustilo Tužilaštvo KS, a sada odlazi i Burzić. Otac mladića Dženana Memića Muriz Memić kazao je da je u šoku, a pogotovo jer se sutra navršavaju tri godine od smrti njegovog sina. Ni sudski postupak koji se vodio na Kantonalnom sudu u Sarajevu nije rasvijetlio kako je Memić stradao u Velikoj aleji 8. februara 2016. godine, a koji je okončan prvostepenom oslobađajućom presudom jer nije bilo dokaza da je uopšte došlo do saobraćajne nesreće kao i da povrede na Memiću ne odgovaraju onima iz naleta vozila na pješaka.  

Za sudije Suda BiH imenovani su i Amir Kapetanović, Stanko Blagić i Braco Stupar. Kapetanović je sudija Okružnog suda u Banja Luci, Blagić je tužilac Tužilaštva BiH, a Stupar je sudija Kantonalnog suda u Sarajevu.

#BiH