Članak

Počelo suđenje katalonskim separatistima za referendum i pokušaj otcjepljenja

Suđenje za nelegalni referendum i pokušaj otcjepljenja Katalonije.

SARAJEVO, (Patria) - Na Vrhovnom sudu u Madridu danas je počelo suđenje 12-orici optužnenih za neovlašteni referendum u Kataloniji 1. oktobra 2017. godine i jednostrano proglašenje nezavisnosti koja je uslijedila. Pravni postupci pažljivo se prate u Španiji, ali i u međunarodnoj zajednici.

Separatistički pokret pokušao je suđenje pokazati političkim činom, koji će rezultirati krivim presudama, piše El Pais.

Španski premijer nedavno je boravio u Strasbourgu, kako bi EU prenio poruku da će optuženima biti pošteno suđeno.

Grupa ljudi iz Katalonije, u kojoj je bio i premijer ove regije Quima Torru, okupila se danas ispred suda. 

"Ulazim uzdignute glave, uvjeren da samoopredjeljenje nije zločin", objavio je jedan od optuženika Jordi Sànchez, bivši predsjednik udruženja građana pod nazivom Katalonska nacionalna skupština (ANC). 

Sànchezu se sudi za ulogu u događajima 20. i 21. septembra, kada su demonstranti ispred odjela za ekonomske poslove katalonske vlade uništili automobile

Civilne garde i spriječili rad policajaca u potrazi za materijalima vezanim za referendum. Današnja sudska rasprava bavit će se preliminarnim pitanjima koja uključuju mogućnost da branioci zahtijevaju odgodu postupka zbog medicinskih ili drugih razloga. Pravni timovi također mogu raspravljati o dokazima koji će se koristiti na suđenju.

Širom Katalonije za večeras u 19 sati zakazani su protesti, a zatražena je i obustava rada kako bi svi imali priliku izaći na proteste.

#Svijet