Članak

Godišnji nacionalni program opet skinut sa dnevnog reda: Na potezu Pendeš i Čović

Ministrici Pendeš je za slanje Izvještaja potrebno odobenje njenog partisjkog šefa Dragana Čovića.

SARAJEVO, (Patria) - Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine za period 2018-2019. godina, čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH, skinut je sa dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara BiH. Kako je jučer i prognozirano sudbina ovog programa je bila kao i prethodnih tri puta. Ovaj dokument tri puta je skidan sa dnevnog reda Vijeća ministara ministara BiH.

Usvajanje „Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018.-2019.“, koji obuhvata odgovore na set pitanja iz oblasti politike, odbrane, resursa i pravnih pitanja, za BiH ne znači i automatski ulazak u NATO, ali bi to značilo aktivaciju Akcionog plana (MAP), što je još jedan korak Bosne i Hercegovine do članstva u ovu vojnu alijansu.

Većina ministara iz Vijeća ministara koji su govorili za Patriju svjesni su da, kako kažu, dokument koji je pripremila Komisija za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine ni sutra, četvrti put, neće biti prihvaćen od strane ministara iz reda Srba. 

Izlaz iz ove situacije eksperti vide u tome da aktulena ministrica odbrane BiH Marina Pendeš (HDZ) već urađeni Godišnji nacionalni plan uputi NATO-u bez saglasnosti Vijeća ministara, i da BiH nastavi svoj NATO put dalje. O tome je nedavno govorio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tokom boravka u Sloveniji, kada je istakao da je ANP tehničko a ne političko pitanje.  

Ministrici Pendeš je za slanje Izvještaja potrebno odobenje njenog partisjkog šefa Dragana Čovića.

#BiH