Objavljeno u kategoriji BiH na 12.02.2019 10:18:00

ESAD DURAKOVIĆ: Gubici SDP-a

Akademik Esad Duraković Foto Arhiv

Piše: Esad Duraković


Nakon dramatične i maratonske sjednice, SDP je odlučio da odlazi u opoziciju. Dramatika i trajanje sjednice primjereni su ozbiljnosti situacije na nivou Federacije i države BiH, ali se odluka koja je donesena ne čini primjerenom ozbiljnosti situacije u kojoj se zemlja nalazi jer takva odluka snažno produbljuje krizu u državi, ali istovremeno se produbljuje kriza i u samoj SDP.

- Odlaskom SDP-a u opoziciju, prije svega, država gubi veliku šansu koja se ukazivala na zamračenom političkom horizontu. Ulazak u poziciju, tz. ulazak u vlast, bila je obaveza ove političke partije radi spašavanja  države čiji opstanak je ozbiljno ugrožen od nekih susjeda  i od strane unutarnjih destruktivnih snaga. Ako gospoda/drugovi misle da mogu djelovati iz opozije u korist države u istoj mjeri, sa istim efektima, kao da su na poziciji, onda se grdno varaju, a ulog je preveliki, mogući opći gubitak bi mogao biti tragičan.

- Ovakvom odlukom izvršen je i svojevrsni poremećaj uobičajenih parametara. Naime, ovakav postupak i njegove posljedice kazuju kako je STVARNI DOBITNIK/POBJEDNIK  onaj ko uđe u vlast, na poziciju, makar i ne bio dobitnik na izborima. Drugim riječima, očigledno je kako dobitnik na izborima postane gubitnik svojim odnosom prema koalicijama, odnosno – on postaje gubitnik vlastitom odlukom da ide u opoziciju prije nego što je i pokušao pozicijski djelovati državotvorno. To je, u najmanju ruku, politički problematično a u našim okolnostima, u situaciji kada je opstanak države neizvjestan, to je i državnički neodgovorno.

- Prethodno vođtsvo SDP-a teško je devastiralo ugled ove partije u vrijeme kada su joj birači bili pružili priliku pa je bila na poziciji s koje je mogla – i morala je, naravno, u skladu sa željom glasača – djelovati krajnje kohezivno, državnički. Završilo se to fijaskom. Sada se, ovakvom odlukom, SDP dalje devastira: stvoreni su uslovi za dalju fragmentaciju SDP-a, za stvaranje frakcija unutar nje. Istina, protagonisti uvjeravaju kako će partija ostati jedinstvena, ali – raskol je već tu: svi smo ga vidjeli, i on će se, najvjerovatnije, produbljivati uprkos TRENUTNIM uvjeravanjima u suprotno. Dakle, ni na ovom „popravnom“ ispitu SDP nije položio a to ide na štetu i države i same partije.

- Velik gubitak je i to, naravno, što je iznevjerena volja glasača o kojoj uvijek treba voditi računa: glasači su dali povjerenje SDP (načelnu, jer tako rade svi glasači) ne zato da bi partija bila u opoziciji, već upravo zato da bi bila pozicija. Ovo je - neka mi se ne zamjeri – svojevrsna prijevara glasača, a uvijek treba imati u vidu da je bh. situacija, da je kontekst poseban, i utoliko svaka greška ima dodatnu težinu. Glasačima bi, valjda, moglo proraditi pamćenje u vrijeme narednih izbora, ako ih bude: što je mnogo, mnogo je…

- Legitimno je uvjerenje da tzv. nacionalne stranke ne mogu donijeti prosperitet BiH i u tom smislu moguće je razumjeti, privremeno, stav ili princip po kome partije tzv. lijeve orijentacije neće da ulaze u koaliciju sa tzv. nacionalnim strankama. Taj princip ima razložno ishodište u prošloj i aktualnoj situaciji BiH. Međutim, ako se jedna relativno snažna politička partija kruto, apsolutno kruto, drži toga principa čak i po cijenu da se odriče šanse da S POZICIJE djeluje u odbranu države, onda je to politički i patriotski neodgovorno.

- Moguće je razumjeti načelo da se ne ide u koaliranje s nacionalnim strankama, posebno u uslovima BiH. Međutim, ako se taj stav provodi tako kruto da se time partija odriče šanse da S POZICIJE djeluje u odbranu ugrožene države, onda se razložno postavlja pitanje koliko je to politički i patriotski odgovorno. Proizlazi da je politika sama sebi cilj, a ne da je njen najviši cilj državnost. Drugim riječima, borba za državu čiji opstanak je ozbiljno ugrožen jedini je princip radi kojeg se mora korigirati, ili relativizirati, svaki drugi princip.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android