Članak

Makedonski premijer na otvaranju EYOF-a: Političari trebaju donositi hrabre odluke

Na EYOF-u učestvuje oko 1.500 sportista iz 46 evropski zemalja.

SARAJEVO, (Patria) - Sam slogan manifestacije „Mi kreiramo zajedno“, „dva grada jedan san“, zapravo govori o tome da treba raditi na porukama zajedništva, na porukama mira, tolerancije, pomirenja u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, nakon što je u Sarajevu večeras zvanično otvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF), kojeg zajedno organiziraju grad Sarajevo i Istočno Sarajevo.

„... Onda se mogu postići bitni, i važni rezultati, koji donose mir i stabilnost, a mir i stabilnost donose ekonomski prosperitet za kompletnu zemlju, a pogotovo za mlade ljude“, rekao je Zvizdić, dodajući da Sarajevo večeras šalje poruku da sport povezuje.

Makedonski premijer Zoran Zaev, koji je također bio na otvaranju EYOF-a izjavio je da se još uvijek sjeća 1984. godine i slavne sarajevske Olimpijade.

„Mi smo izvrsni prijatelji, zemlje koje su primjer za saradnju“, rekao je Zaev ističući kako saradnja između BiH i Makedonije treba biti dodatno osnažena. Poručio je da političari trebaju donositi hrabre odluke, da misle na narod, a ne da kalkuliraju zbog političkih poena.

„Kada sam ušao u razgovore sa Ciprasom /oko promjene imena Makedonije/, mislio sam da neću biti živ politički, ali evo, živ sam. Makedonija idi naprijed, još malo pa smo članica NATO-a ... a to znači i bolji ekonomski prosperitet naših građana, veći standard ljudi“, rekao je Zaev.

Na ovom festivalu sporta učestvuje oko 1.500 sportista iz 46 evropski zemalja. Ukupan broj učesnika, zajedno sa sportistima, trenerima i ostalim članovima misija prelazi 2.000 osoba.  

EYOF se održava od nedjelje pa do 16. februara.

#BiH