Članak

Planinari na Bjelašnici u znak sjećanja na Dragog Novakovića: Dao život spašavajući drugi

Mladi alpinista i planinarski vodič iz Sarajeva izgubio je život na lokalitetu Kotlovi na vrhu Bjelašnice 7. februara 2016. godine

SARAJEVO, (Patria) - Više od stotinu planinara iz više planinarskih udruženja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije sudjelovali su na Trećem memorijalnom pohodu na Bjelašnici u znak sjećanja na planinara Dragog Novakovića, piše agencija Patria.

Mladi alpinista i planinarski vodič iz Sarajeva izgubio je život na lokalitetu Kotlovi na vrhu Bjelašnice 7. februara 2016. godine, pokušavajući spasiti planinarku koja se okliznula prema dubokoj provaliji. 

Dragi Novaković trebao je biti jedan od četiri člana ekspedicije "Cordillera Blanca", koja se pripremala da u Južnoj Americi ispenje u peruanskim Andima vrhove Valunaraju (5.686 metra nadmorske visine) i Artensonraju (6.025 metara nadmorske visine). Kada je stradao, Novaković je imao 27 godina. 

Memorijalni pohod na Bjelašnici organiziralo je Hrvatsko planinarsko društvo "Bjelašnica 1923", čiji je Novaković bio član.
 

#BiH