Članak

‘HDZ će u naredne četiri godine kroz Dom naroda FBiH kontrolisati politički život u Federaciji’

Da bi jedna odluka ili zakon prošli parlamentarnu proceduru u Federaciji, mora dobiti podršku većine u Predstavničkom domu, i većinu u svakom od klubova u Domu naroda

SARAJEVO, (Patria) - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je dodijelila mandate delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i iz Kantona 10. Tim je okončan proces dodjele mandata u Domu naroda iz svih deset kantona u Federaciji. Dva delegata iz reda hrvatskog naroda iz Kantona 10 koji su danas dobili mandate su Stipan Šarac i Ivan Ivić, obojica iz HDZ-a BiH. Time je ova stranaka dobila 13 o ukupno 17 delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, što je većina u Klubu tog naroda. 

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je pored Predstavničkog doma, jedan od dva doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Sastoji se od 58 delegata, od kojih po 17 izaslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda i sedam izaslanika iz reda Ostalih, koje biraju kantonalne skupštine. Da bi jedna odluka ili zakon prošli parlamentarnu proceduru u Federaciji, mora dobiti podršku većine u Predstavničkom domu, i većinu u svakom od klubova u Domu naroda, ukoliko se po toj tački glasa po “vitalnom nacionalnom interesu”.

Aner Žuljević iz SDP-a kaže za agenciju Patria da je vitalni nacionalni interes u Federaciji najčešće zloupotrijebljen, te da se u tu kategoriju često stavljaju stvari koje nemaju nikakve veze sa vitalnim nacionalnom interesom jednog naroda u BiH, ali da tu zloupotrebu omogućava i Ustav Federacije i Poslovnik o radu Federalnog parlamenta.

“HDZ sada ima monopol u Federaciji. Niti jedan zakon u Federaciji se neće moći usvojiti ako to ne odobri HDZ”, rekao je Žuljević, optužujući SDA da su kroz glasanje u kantonalnim skupštinama HDZ-u omogućili taj monopol odnosno toliki broj delegata u Domu naroda FBiH.

"Treba znati i to da HDZ također sada dobiva u Državnom parlamentu četiri od ukupno pet delegata. Sa SNSD-ova četiri delegata, što je također omogućila SDA kroz glasanje u Narodnoj skupštini RS,  te dvije partije će u naredne četiri godine kontrolisati kompletnu Bosnu i Hercegovinu", rekao Žuljević.

Novinar i politički analitičar Almir Terzić izjavio je za agenciju Patria da očekuje da će HDZ BiH sada tražiti i to da kandidat za potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda bude onaj kandidat koga predloži SNSD-a, što bi prema njegovom mišljenju značilo i potpuni sunovrat Federacije, odnosno potpunu dominaciju HDZ-a i SNSD-a u Federaciji BiH.

“Pitanje je kako će se SDP ponašati u ovoj situaciji. Iz te partije ne smiju prepustiti potpredsjednika Federacije SNSD-u, jer u tom slučaju dobili bi predsjednika Federacije iz HDZ-a i potpredsjednik iz SNSD-a, koji bi mogli blokirati sve procese u Federacije”, rekao je Terzić.

“Bez obzira na stav SDP-a da li će biti opozicija ili vlast u naredne četiri godine, SDP kao najjača politička partija u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Federacije mora insistirati na svom kandidatu za poziciju potpredsjednika Federacije”, rekao je Terzić. 
 

#BiH