Članak

Emocije, suze, tuga i ljubav: Promovisana pjesma o Dženanu Memiću - voljeni odlaze Voljenom

Dan u kojem se navršavaju tri godine od napada na Dženana Memića bio je emotivan za sve prisutne.

SARAJEVO; (Patria) - U Sarajevu je danas predstavljena pjesma „Voljeni odlaze Voljenom“ o ubijenom mladiću Dženanu Memiću čija porodica već pune tri godine vodi borbu za istinu o njegovoj smrti. Tekst pjesme napisao je Eldin Huseinbegović, a otpjevali su je pjevači Armin Muzaferija i Lamija Kadić uz podršku Hayat produkcije. Promociji je prisustvovao i otac tragično stradale Selme Agić Amir Agić iz Bugojna.  

Dan u kojem se navršavaju tri godine od napada na Dženana Memića bio je emotivan za sve prisutne posebno tokom obraćanja članova porodice sestre Arijane i oca Muriza. Uoči njihovog obraćanja prikazan je video snimak napravljen od fotografija Dženanovog života. Sestra Arijana kroz jecaje govorila je o bratu bez kojeg živi tri duge godine. 

- Znaš, braco moj, već tri godine te gledam na slikama, umjesto da te zagrlim. Umjesto da se radujemo da će i tvoja i moja djeca imati što smo imali ti i ja. Umjesto da te gledam dok otvaraš vrata mi te, evo, braco moj, gledamo na slikama, na video ekranu sanjamo ruke, ruke od svile. Zamišljam kakve su slike još mogle nastati u ove tri godine. Gledam te, braco, na slikama samo, jer te se u životu nagledala nisam. I dalje vrijediš braco od sviju njih, jer si još uvijek oko nas, a i kad nas ne bude bit ćeš i tada tu”, kazala je Arijana kroz jecaje.

- Napisaše ti stihove jer si bio glavni od svih, napisaše ti poruku od mame, babe i mene da je čuješ tamo gdje si da znaš da si voljeni i da samo čekamo da nas tvoje ruke od naše svile zagrle kad i nas Voljeni pozove. Allah te je za sebe birao, pa možeš li onda zamisliti koliko te On voli kada je ta čežnja i ljubav jača od svih naših zajedno – kazala je Arijana. 

Otac Muriz Memić kratko je kazao da u njegovom sinu nije bilo nimalo zla, a da mu je život bio smijeh zahvalivši se na podršci prisutnima. 

Asad Fočo, efendija iz Kovača i porodični prijatelj rekao je da je ovo prvi put kada bi šutio i dodao je da mu nije nestalo riječi nego šta reči nakon Arijane. Kazao je kroz suze da mu dva puta godišnje Dženan najviše fali, kada u džamiji nakon Bajram-namaza ne vidi crveni fes i njegov lik. 

- Nemam pravo šutjeti jer hoćemo da dovedemo stvari do kraja. Dali smo sebi emotivnog oduška, nemojte nam zamjeriti. Emocije sputavamo već tri godine. Naša radost je kad god bi dođi do nekih novih informacija za ove tri godine – kazao je efendija Fočo. 

Mehmed Bajraktarević, muzički pedagog i prijatelj porodice Memić kazao je da je smatrao ličnom, moralnom i profesionalnom obavezom da se priključi borbi te porodice.

- I sam trpim teror istih političkih struktura, neuzubillah bogova na Ilidži koji misle da mogu sve na Ilidži, ali meni i Murizu ne mogu i mi ćemo ih pobijediti. Pozivam sve sudove da se pridruže borbi protiv onih nečasnih, dignite i porazite bagru, tu jadnu manjinu koja vam kvari ugled – kazao je Bajraktarević. 

On je kazao da su odlučili pjevati o životu Dženana Memića, a da su riječi Eldina Huseinbegovića bili produkt razgovora sa ocem Murizom Memićem. 

-  Napravili smo pjesmu koja je u suštini molba, dova oca i majke. Pjesma je potpuno ista sa različitim aranžmanom. To je prvi put da istu pjesmu pjeva i muško i žensko.  To je dova oca i majke da se jednom njihove ruke sretnu gore – pojasnio je pozivajući prisutne da izađu na proteste 16. februara.   

 

#BiH