Članak

‘Nezakonita smjena Bešlije iz FUP-a otkriva niz drugih nepravilnosti u toj policijskoj agenciji’

Policijski odbor za žalbe zaprimio je pritužbu zbog smjene načelnika Sektora za podršku Federalne uprave policije Ibre Bešlije

Piše: A. Aljović


Policijski odbor za žalbe zaprimio je pritužbu zbog smjene načelnika Sektora za podršku Federalne uprave policije Ibre Bešlije, koji je prošle sedmice suspendiran s ove pozicije, i to na osnovu rješenja koje je potpisao Nurudin Hafizović, načelnik Federalne istražne službe kriminalističke policije.

Bešlija je suspendiran neposredno nakon što je Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ali i drugim institucijama, prijavio određene nezakonitosti u Federalnoj upravi policije. 

U žalbi Odboru se ističe da je rješenje o suspenziji Bešlije “doneseno od strane neovlaštenog lica, Nurudina Hafizovića, koje ne može imati ovlaštenje za rukovođenje Federalnom upravom policije”, te da posljedično tome “ne može biti nadležno za donošenje rješenja kojim bi se odlučivalo o pravima policijskih službenika iz radnog odnosa.”

Dosadašnji direktor FUP-a Dragan Lukač je 8. januara podnio ostavku na to mjesto. Prethodno je ovlastio Nurudina Hafizovića, načelnika Federalne istražne službe kriminalističke službe da potpisuje određene akte umjesto njega. U žalbi Odboru ističe se da je takvo postupanje Lukača i Hafizovića ipak nezakonito, pa su nezakoniti i svi akti koje je Hafizović potpisao umjesto Lukača, među njima i suspenziju Bešlije:

“Nesporna je činjenica da je gospodin Dragan Lukač (još uvijek zakoniti direktor Federalne uprave policije), podnio ostavku na dužnost i funkciju direktora Federalne uprave policije. Međutim, Nezavisni odbor posredstvom ministra Vladi Federacije nije podnio prijedlog za razrješenje direktora Federalne uprave policije na njegov vlastiti zahtjev, te Vlada nije ni donijela odluku o razrješenju direktora Federalne uprave policije...

Stoga, sve dok direktor ne bude razrješen dužnosti odlukom Vlade Federacije, apsolutno je nemoguće da jedan od glavnih inspektora koji je rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se obavljaju poslovi kriminalističke policije uopće i dođe u poziciju da zamjenjuje direktora Federalne uprave policije...

Naime, da na dan 25.01.2019. godine apsolutno nisu postojali razlozi da bi glavni inspektor Nurudin Hafizović mogao preuzeti rukovođenje Federalnom upravom policije zorno svjedoči činjenica da na taj dan Dragan Lukač nije bio spriječen da obavlja dužnost direktora Federalne uprave policije i rukovodi istom. Na taj zaključak nepobitno ukazuje akt direktora Federalne uprave policije kojim izdaje naredbu Sektoru za administraciju Federalne uprave policije... 

Nedvojbenim se nameće zaključak da na dan 31.01.2019. godine, donosilac navedenog rješenja /rješenje o suspenziji Bešlije/ nije mogao biti gospodin Nurudin Hafizović…”

‘Lukač sam sebi koordinator’

U isto žalbi se navodi i to da postoji rješenje od 25.01.2019. godine kojim se gospodin Dragan Lukač počev od 29.01.2019. godine, dakle nakon što je u Domu policije ispraćen u penziju, raspoređuje na radno mjesto “stručno operativni koordinator u Kabinetu direktora Uprave policije”. Međutim, kako Vlada nije prihvatila prijedlog za razrješenje Dragana Lukača sa dužnosti direktora Federalne uprave policije, počev od 29.01.2019. godine, ispada da je Dragan Lukač “stručno operativni koordinator sam sebi”, kao još uvijek zakonitom direktoru Federalne uprave policije.

“Na dan 25.01.2019. godine, apsolutno nisu postojali razlozi da bi glavni inspektor Hafizović Nurudin, mogao preuzeti rukovođenje Federalnom upravom policije, jer činjenica je da na taj dan Dragan Lukač nije bio spriječen da obavlja dužnost direktora Federalne uprave policije i rukovodi istom”, stoji u dopisu Odboru za žalbe.

“Dakle, obzirom na očiglednu činjenicu da direktor Federalne uprave policije na taj dan nije bio spriječen da vrši dužnost i rukovodi Federalnom upravom policije, krajnje je zagonetno kako na taj isti dan glavni inspektor Hafizović Nurudin (kada direktor Federalne uprave policije radi i rukovodi istom), može biti nadležan za donošenje citiranog rješenja od 25.01.2019. godine, kojim gospodina Dragana Lukača koji još uvijek nije razriješen dužnosti direktora, raspoređuje na radno mjesto “stručno operativni koordinator u Kabinetu direktora Uprave policije”. 

“Po Zakonu ne može, ali to će zasigurno biti predmetom i nekog drugog postupka, a ne samo ovog”, navodi se u žalbi.

#Specijal