Članak

FTV: 'Odustajanjem od vlasti BH blok otvorio vrata SNSD-u i u Federaciji'

BH blok, kojeg čine SDP, DF i Naša stranka donio je odluku da ne ulaze u vlast sa nacionalnim strankama na nivou Federacije i na nivou državne vlasti, nakon izbora 7. oktobra.

SARAJEVO, (Patria) - Potpredsjednica SDP-a BiH Lana Prlić izjavila je da očekuje da Predsjedništvo te stranke na sjednici u četvrtak potvrdi odluku o ne ulasku te partije u vlast sa nacionalnim strankama.

“Mislim da će se to potvrditi, ali bi voljela da se to nekako uzme sa rezervom”, rekla je Prlić u srijedu u emisiji “Odgovorite ljudima” urednika i voditelja Darjana Babića na Federalnoj TV.

BH blok, kojeg čine SDP, DF i Naša stranka donio je odluku da ne ulaze u vlast sa nacionalnim strankama na nivou Federacije i na nivou državne vlasti, nakon izbora 7. oktobra. Takva odluka dovela je do zategnutih odnosa između partnera u BH bloku, ali i unutar samog SDP-a.

Predsjedništvo SDP-a, koje upravlja strankom između dvije sjednice Glavnog odbora, na sjednici u četvrtak će razmatrati i tu temu, dok će konačnu riječ o daljem političkom djelovanju te partije donijeti Glavni odbor u subotu.

Član Predsjedništva DF-a Samer Rešidat rekao je da je odluka o ne ulasku BH bloka u vlast ishitren potez, kao i to da je njegov stav da je BH blok trebao ići u vlast.

“U Federalnom parlamentu imamo 32 zastupnika”, rekao je Rešidat, dodajući da je to više od broja zastupnika koje ima SDA, ili HDZ, te da je BH blok trebao ponijeti odgovornost.

“Od početka je postavljen pogrešan koncept diskusije. Govorilo se o tome da li treba ići u koaliciju sa SDA ili ne. Mi smo trebali ići u koaliciju sa državom Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Rešidat. On je istakao da je došlo do homogenizacije u Republici Srpskoj, kao i to da nema opozicije među strankama sa hrvatskim predznakom, a taj proces nazvao je ugrožavanjem Bosne i Hercegovine.

“Ovdje se govori o opstanku države Bosne i Hercegovine”, rekao je Rešidat.

Salmir Kaplan iz SDA, također jedan od učesnika te debatne emisije na FTV-u, optužio je BH blok da su svojim ne ulaskom u vlast dovele do toga da će prvi put nakon Dejtona potpredsjednik Federaciji BiH biti iz SNSD-a.

“Ostavili ste na cjedilu ljude koji vjeruju u vas”, rekao je Kaplan predstavnicima BH bloka.

On je dodao da se BH blok postavlja kao alternativa SDA-u, dok nemaju odgovor na politiku HDZ-a i SNSD-a, što, smatra Kaplan, ne može donijeti dobro Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

#BiH