Objavljeno u kategoriji Region na 31.10.2014 18:33:42

Bandiću ukinut pritvor, na slobodi od ponedjeljka?

Bandić se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina

Vanraspravno vijeće je iz "procesnih razloga" ukinulo rješenje o određivanju istražnog zatvora zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, Slobodanu Ljubičiću i još sedmorici osumnjičenih, no oni nisu izašli danas iz Remetinca poput Pripuza, Lace i Markusa, jer je novo ročište na kojem će sudija istrage ponovno odlučivati o istražnom zatvoru za njih zakazano za ponedjeljak, pišu hrvatski mediji, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP). 

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčića novinarima je ispred suda kazao kako je ukinuta odluka o pritvoru za Bandića i još osam osumnjičenika jer Vijeće smatra da "sudija istrage nije u odnosu na preostale osumnjičenike obrazložio isto odluku o jamstvu a što je bio dužan".

Osim Bandića i Ljubičića u pritvoru su ostali Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, načelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni sekretar Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović.

Sudija Posavec je početkom prošle sedmice odredio istražni zatvor svim osumnjičenicima za koje je Uskok to zatražio. No, prihvatio je Pripuzovu jamčevinu od 7,75 miliona kuna, dok je Laci i Markusu odobrio da se sa slobode mogu braniti uz polog od 100 hiljada kuna.

Očekuje se da će na novom ročištu u ponedjeljak, na koje će iz Remetinca biti doveden i Bandić, još neki suosumnjičenici ponuditi jamčevinu. Do sada je tu mogućnost najavio i Ljubičićev advokat koji je jučer potvrdio da je njegov branjenik, uz jamčevinu od 2,4 miliona kuna ponudio i ostavku na svoju dužnost, kako bi se otklonila mogućnost ponavljanja djela. Iz istog je razloga ranije ostavke na sve funkcije u tvrtkama u kojima ima vlasnički udio podnio i Pripuz.

Za razliku od njih glavni osumnjičenik Bandić, kojega Uskok tereti kao poveznicu među svim sudionicima afere Agram, ranije je najavio da ne planira podnijeti ostavku, a njegov je advokat izjavio da nisu razmišljali o jamčevini.

Tužilaštvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tokom istrage, što može potrajati mjesecima.

U svim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android