Članak

Optuženog pomoćnika za ratne zločine Mektić nikad nije suspendirao!?

Svu četvoricu Tužilaštvo BiH tereti za zločin potiv čovječnosti

SARAJEVO, (Patria) - Sud Bosne i Hercegovine je djelimično potvrdio optužnicu u martu prošle godine, a koja Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Radenko Stanić, u vrijeme podizanja ali i potvrđivanja optužnice obavljao je funkciju pomoćnika ministra sigurnosti BiH Dragan Mektića. Mektić je nakon podizanja optužnice obećao da će suspendirati Stanića nakon što se optužnica potvrdi, ali to nije učinio.

„Stanić je bio na godišnjem odmoru, a nakon toga i na bolovanju. Nije suspendiran, već uprkos potvrđenoj optužnici on prima određeni iznos novca koji mu Zakon o radu omogućava – rekao je Patriji izvor iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz Ministasrtva sigurnosti za Patriju nisu željeli govoriti na ovu temu.

Kakav su tretman u društvu imali ovi optuženi duže od dvije protekle decenije govori podatak da je Miroslav Kraljević načelnik Vlasenice, ranije poslanik u entitetskom parlamentu Republike Srpske, dok je Radenko Stanić još uvijek pomoćnik ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Svu četvoricu Tužilaštvo BiH tereti da su tokom 1992. i 1993. godine postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optužnicom su obuhvaćeni i ubistva i prisilni nestanci najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja, zlostavljanja, kao i pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva.

#Specijal