Članak

Super - G otvara na startu: Počinje Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju

Počinje svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju.

ARE, (Patria) - U švedskom Areu danas počinje Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju, koje je sinoć zvanično otvorio predsjednik FIS-a Gian Franco Kasper.

To je treći put da je švedsko mjesto, smješteno na sjeveru Švedske, dočekalo prvenstvo u alpskom skijanju. Dosadašnja izdanja bila su 1954. i 2007. godine.

"Oduševljeni smo što treći put vraćamo Alpsko svjetsko skijaško prvenstvo", rekao je predsjednik FIS-a Gian Franco Kasper. 

Kasper je dodao da su organizatori neumorno radili kako bi osigurali da sportisti imaju idealne uvjete za pokazivanje nastupa na svjetskom nivou u potrazi za zlatom.

"Uvjeti na stazama su idealni i svi aspekti oko Svjetskog prvenstva ukazuju da će Are doista inspirirati ne samo sportiste na startu, nego i cijeli svijet skijanja, zaključio je Kasper".

Skoro 600 sportista predstavljat će rekordan broj od 77 zemalja. Ukupno će biti dodijeljeno 11 medalja, u pet pojedinačnih takmičenja za muškarce i žene i mješovitom ekipnom takmičenju. Svjetsko prvenstvo uživo će biti prenošeno u desetinama zemalja. Više od 800 predstavnika medija bit će prisutno na licu mjesta u Areu. 

Takmičenja će početi današnjom utrkom ženskog superveleslaloma, u 12.30 sati. 

#Sport